ÅSIKT

Höj lägstalönerna – sänk VD-lönerna

Rättvisa löner skapar tillväxt och jämlikhet, inte arbetslöshet

Foto: Robert Nyberg
Lägstalön är knappast en hög lön. Hög lön har däremot den ekonomiska eliten.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Håll tillbaka lägstalönerna. Budskapet kommer från näringslivet och den samlade högern. Deras agenda går långt tillbaka i historien med argument som varierat i takt med samhällsfokus och styrkeförhållanden på arbetsmarknaden. Det riktigt går att känna lukten av hundraårig konflikt mellan arbete och kapital. Högerns mirakelkur stavas sänkta löner.

I grunden handlar det om huruvida alla anställda i Sverige ska kunna leva på sin lön. På längre sikt handlar det om hur stora klyftor Sverige tål. Arbetarrörelsen borde vara djupt oroad. Inte för att lönesänkarivrarna kommer lyckas pressa ner lönerna på kort sikt. Det är inte troligt. Oron ska i stället riktas mot den närmast totala radioskugga som behovet av att höja lägstalönerna hamnat i.

Klyftorna ökar snabbt

Det är hög tid att säga det självklara. Höj lägstalönerna och sänk högstalönerna. De 15 336 kronor som utgör lägstalönen i restaurang för en 18 åring utan yrkesutbildning är knappast en hög lön. Hög lön har däremot den ekonomiska eliten. På ett år tjänar de i snitt mer än vad en industriarbetare gör under ett helt yrkesliv.

Direktörerna för de 50 största bolagen tjänar 50 gånger mer, skriver LO i rapporten Makteliten 2015. I morgon släpps nya siffror som visar att klyftorna är större än vad LO någonsin tidigare uppmätt. För att inte tala om bonusarna. Aktiebaserade bonusprogram har exempelvis gett ledande personer i banken SEB sammanlagt en miljard de senaste två åren, skriver Svenska Dagbladet.

Hela branscher påverkas

Se bara på debatten. Svenskt Näringslivs VD Carola Lemne, som tjänar 490 000 kronor varje månad, tycker att lägstalönerna är för höga. Löner som stor andel av de anställda i branscher som restaurang, butik och omsorg går på. Bara i detaljhandeln motsvarar det lika många som bor i Katrineholm.

Det är också branscher med stor genomströmning av personal. I handeln kommer en av tre anställda in som nya varje år. Det är uppenbart att hela löneläget i stora branscher skulle sänkas om lägstalönerna hålls tillbaka.

Lönegap som på 30-talet

1930-talet var länge sen. Jag har en bild av ett decennium präglat av Ivar Lo-Johansson, kamp mot fascism och Lindy hop. I dag är lönegapet lika stort som på just 30-talet. Ja det stämmer faktiskt.

LO skriver i Lönerapport år 2015 att lönegapet vuxit kraftigt de senaste 20 åren. Också löneandelen ligger på historiskt låga nivåer. Sedan slutet på 70-talet har företagens vinster ökat på löneandelens bekostnad, alltså den bit av kakan som går till anställda.

Rättvisa löner

Sverige mår dåligt av snabbt ökande klyftor. I grunden handlar det om att människor ska kunna leva på sin lön. I slutändan om att rättvisa löner skapar tillväxt och jämlikhet, inte arbetslöshet. Självklart ska lägstalönerna höjas och VD-lönerna hållas tillbaka.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Daniel Söderberg Talebi