ÅSIKT

Brixtofte – ett liberalt stjärnfall

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Han svarar på pressens frågor. Men den typiska ”Jag kan gå på vattnet”-hållningen är borta. Så beskrivs Farums borgmästare Peter Brixtofte i den danska tidningen Berlingske Tidende.

Sedan Brixtofte återvände från sitt gömställe på Lanzarote har vidden av skandalen i Farum gått upp för danskarna. Den kommunala ekonomin är raserad. Farum har visserligen 23 miljoner danska kronor i likvida medel. Men Brixtofte har, bakom ryggen på den övriga kommunledningen, tagit olagliga lån på 450 miljoner kronor. I december förra året var Farums kassa närapå tom. Banken ville inte betala ut de kommunanställdas löner.

Farums affärer utreds nu av den danska ekobrottsmyndigheten. Kommunen har satts under tvångsförvaltning. Alla ekonomiska beslut måste godkännas av inrikesministeriet.

För Brixtoftes kompisar i regeringspartiet venstre är situationen pinsam. Statsminister Anders Fogh Rasmussen hade helst sett att Brixtofte stannat kvar på Lanzarote. ”Jag är förbluffad över vad jag har läst i medierna [...] Jag tar avstånd från vänskapstjänster och maktarrogans oavsett partifärg”, säger Rasmussen i Berlingske Tidende. Han bekräftar att venstre har diskuterat möjligheterna att utesluta Brixtofte.

Bakom Farums ekonomiska problem gömmer sig extraordinärt maktmissbruk. Brixtofte har skött kommunen som om den vore hans privata angelägenhet, utan varje spår av ödmjukhet och respekt inför det gemensamma. Skattebetalarna har inte bara fått betala Brixtoftes (och hans vänners) liv i sus och dus. De har också fått finansiera borgmästarens stora passion för sport.

Redan tidigare var det känt att invånarna utan att veta om det betalat det lokala fotbollslagets löner. Nu avslöjas det dessutom att kommunen gav det svenska byggföretaget Skanska nio miljoner extra för ett arenabygge – pengar som Skanska skulle betala tillbaka genom att sponsra Farums handbollslag. Också dataföretaget Compaq har gjort upp med Brixtofte. Farum köpte datorer för nio miljoner kronor. I gengäld lovade Compaq att sponsra kommunens bollklubb med 250 000 kronor om året.

Skandalen i Farum är sedan flera veckor känd i Sverige. Såväl etermedierna som dagstidningarna följer händelseutvecklingen. Men på de stora liberala ledarsidorna är det tyst, med undantag av Dagens Nyheters Hanne Kjöller som i torsdags skrev att ”Brixtoftes idéer står lika raka som någonsin tidigare”.

Liberalernas undfallenhet förvånar inte. För några år sedan framställde de Farums snabba privatiseringar och stora skattesänkningar – i kombination med hårda tag mot arbetslösa och socialbidragstagare – som ett kommunalt mönsterexempel. Brixtofte hyllades.

Snacka om liberalt stjärnfall.

Åsa Petersen