ÅSIKT

Abortmotstånd – på liv och död

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Expressenkrönikören Linda Skugge har blivit abortmotståndare. Så här gick det till:

Den 5 mars skrev Alf Svensson en debattartikel i Svenska Dagbladet. Han vill sänka den övre gränsen för abort till vecka 18.

”Jag tycker också att det är helt sjukt att man får göra abort fram till v 22. Utan prövning fram till v 18. Fyyy, då är ju bebisen skitstor och sparkar”, bloggar Linda Skugge.

Några dagar senare uppmanar hon Alf Svensson att lägga krutet på sjukvården: ”Om alla kvinnor fick genomgå medicinsk abort ett dygn efter att de tagit ett abortbeslut så skulle antalet foster som dödas fast de ’ler och vinkar’ vara så otroligt mycket färre”.

I ytterligare en krönika skriver Skugge att hennes abortmotstånd handlar om unga kvinnor som tror att de kan bestämma över allt i sina liv.

”Jag tycker att man ska ta emot barn som en gåva [...] Man kan inte gå in och detaljstyra över livets största gåva, här gäller det faktiskt att vara jääääävligt ödmjuk och bara ta emot. Därför tycker jag att man kan sänka abortgränsen”, skriver Skugge.

Hon är som en provkarta över hur moralkonservatismen fun-gerar. Kvinnans rätt till sin egen kropp existerar inte. Det viktiga är fostrets utveckling. Kvinnor som gör abort är bortskämda egoister som bara tänker på sig själva.

Linda Skugges argumentation är inte ny. Den har vi hört massor av gånger. Mer intressant är att Skugge spinner vidare på stämningar som ligger i tiden.

Den högerkristna Bushadministrationen bekämpar aborter i utvecklingsländerna. Biståndsorganisationer som får pengar från USA förbjuds att informera om och utföra aborter. De amerikanska bidragen till

FN:s befolkningsfond, som arbetar med kvinnors reproduktiva rättigheter, fryser inne.

Även i EU växer abortmotståndet. Vatikanen har öppnat kontor i Bryssel och lobbar mot aborter. Anna Zaborska, ordförande i EU:s kvinnoutskott, är abortmotståndare. Irland, Polen, Malta och Portugal har stränga abortlagar. Länder som Sverige vill för allt i världen inte ha upp rätten till fri abort på EU:s dagordning. Av rädsla för att förlora striden.

I veckan talade Richard Wilkins i riksdagen. Han var inbjuden av kristdemokraten

Tuve Skånbergs förening ”Forum för familj och människovärde”. Wilkins är mormon, jurist, homofob och abortmotståndare.

”Sann kristenhet och sann islam är inte fiender; istället är våra motståndare alla som förnekar mäns och kvinnors ursprungliga natur”, säger Wilkins.

Abortmotståndet kostar många männi-skoliv, inte minst i utvecklingsländerna. Valet står inte mellan fria aborter och inga aborter alls. Utan mellan säkra, fria aborter och osäkra, illegala aborter.

I världen sker 20 miljoner illegala aborter om året. 80?000 av kvinnorna dör. Sammanlagt avlider en halv miljon kvinnor om året i sviterna av en graviditet.

I vissa afrikanska länder beror nästan 70 procent av de dödsfallen på att kvinnorna försökt utföra abort på sig själva.

Här hemma, där aborten fortfarande är fri, skuldbelägger abortmotståndet kvinnor. De får veta att de egentligen inte borde ha något val. Bara dåliga kvinnor gör abort. I andra länder, där abort är förbjudet, tar illegala aborter livet av kvinnor.

Abortmotståndet är på liv och död. Man kan undra om Linda Skugge, som gjorde ”Fittstim” och fick tusentals unga tjejer att sträcka på sig och komma ut som feminister, förstår

det.

Åsa Petersen