ÅSIKT

Fullt med män – i min mejlbox

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Männen saknas i den offentliga debatten om abort. Vi som är för fri abort talar om kvinnors rätt till sina egna kroppar. De som är mot fri abort talar om för kvinnor att det gäller att vara ”jääääävligt ödmjuk och bara ta emot”.

I min mejlbox däremot, som fortfarande

leker hela havet stormar efter mina krönikor om abort, är männen i allra högsta grad närvarande.

”Att anse att ett foster är en del av kvinnans kropp och således kvinnans egendom, som hon gör som hon vill med, är en ganska

extrem filosofisk ståndpunkt”, skriver Jan.

”Att som du inte kunna se problemet med att det faktiskt är ett mänskligt liv det handlar om är tragiskt. För dig verkar abort vara som vilket preventivmedel som helst”, skriver Jens.

Christer tar priset. Han liknar fostret vid en husvagn och livmodern vid ett garage: ”Jag trodde att man idag borde kunna skilja på vad som är kvinnans kropp och det ofödda barnets kropp. Om jag har ett stort garage och grannen vill förvara sin husvagn där under några kalla vintermånader kan jag väl inte säga att det är min husvagn för det?”

Mäns överordning och kvinnors underordning blir sällan så tydlig som när vi diskuterar abort. Allra mest fördömande mot kvinnor som väljer eller tvingas att göra abort är män. Män som ser kvinnor som äggkläckare.

Ironiskt nog är männen mot fri abort sällan för saker som delad föräldraförsäkring. De vill hålla kvinnan på mattan, de vill att hon ska föda deras barn. Men de vill inte ta

ansvar för barnen när de sedan kommer.

För dessa män gäller inte formeln ”det gäller att vara jääääävligt ödmjuk och bara ta emot”. De är ju inte kvinnor, gud bevars. De har ju sina karriärer att tänka på.

Bara kvinnan kan fatta beslutet om abort eller inte. Något annat vore orimligt. Det är hennes kropp. Jag efterlyser ändå en abortdebatt som gör männen ansvariga. Som frågar de manliga abortmotståndarna: Hur kan ni se kvinnors kroppar som allmän egendom? Varför tar ni inte ansvar för era barn när de växer upp?

Lars-Åke undrar samma sak. ”Duktiga kristna heterosexuella män som oskyddat och

ivrigt med pitten i vädret bidrog till befruktningen tycks alltid vara helt utan skuld”, skriver han.

Stefan vänder på steken: ”Självklart måste kvinnan ha absolut rätt till sin egen kropp. Tänk om det skulle bestämmas att Sveriges alla manliga medborgare mellan 15 och 65 år skulle ha obligatorisk fysikträning varje dag, inte bruka droger (typ alkohol) och sova senast klockan nio för att vara förberedda på dom elaka ryssarna, vilket liv det skulle bli”, skriver Stefan.

Männen för fri abort är inga barnhatare. De har bara förstått att livet inte alltid är enkelt och att kvinnors rätt till sina kroppar måste försvaras. Ofta lever de jämställt. En sån pappa man gärna vill ha till sina barn.

”Du har fullständigt

rätt. Valet står inte mellan fri abort och inga aborter alls – utan mellan fria, säkra aborter och illegala, osäkra. Oavsett vad abortmotståndarna säger är det EXAKT vad det handlar om”, skriver Niklas.

Åsa Petersen

ARTIKELN HANDLAR OM