ÅSIKT

Målet: hemlagad mat som doftar

LEDARE

Väljarna brukar svara att äldreomsorgen är en av de viktigaste frågorna. Göran Persson säger att ”Sverige ska bli världens bästa land att åldras i”. Ändå har valdebatten inte handlat om de gamlas vardag, eller om vårdpersonalen som möter dem. När det hettar till kring pensionärerna rör det bara bostadsbidrag och skatter. Som om pengar är det enda som räknas.

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Men händerna som bäddar och vänder då? Rösterna som lugnar och skojar? Hemtjänstpersonalen som fixar mat, städar och tvättar? Samspelet mellan de gamla och deras vårdare. En relation som allt för ofta slutar med stress. Gamlingen känner sig ensam, vårdaren känner att hon inte räcker till.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt hävdar att problemen i äldreomsorgen ”inte alltid kan kläs i resurstermer”. ”Det är väldigt mycket en känsla att det brister i värdighet”, säger han. Problemet skulle alltså vara personalens attityd. Vård- och omsorgsminister Ylva Johansson protesterar mot det. De anställda i äldreomsorgen har ”hjärta, hjärna, kunskap, erfarenhet och omdöme”.

Johansson talar målande och mjukt om den hemtjänst hon skulle vilja se. Mat som lagas på plats, så att det doftar i lägenheten, i stället för färdiga matlådor. Att inte behöva välja mellan dusch och promenad – det ska finnas tid för båda. Hemtjänstpersonal som kan fråga den gamla ”Vad vill du göra i dag?” och som har tid att lyssna på svaret. Undersköterskor som inte behöver betala för stressen i äldreomsorgen med värkande kroppar och ständigt dåligt samvete.

För det behövs mer personal i äldreomsorgen – och en bättre arbetssituation för dem som redan jobbar där. I måndags presenterade Ylva Johansson en rad socialdemokratiska satsningar på äldreomsorgen.

Personalen ska få bättre arbetsvillkor genom fler fasta tjänster, rätt till heltid, större personalinflytande och högre löner. Antalet anställda i äldreomsorgen ska öka med 10 000. Nyanställningarna betalas av statsbidrag och av kommunernas ökade skatteintäkter.

Göran Persson lovade redan i Almedalen ett mentorsprogram inom äldreomsorgen. 3 500 äldre och erfarna medarbetare ska få chansen att fungera som handledare åt ung och ny personal. Det är ett värdigt sätt för de äldre att avsluta ett långt och slitigt arbetsliv. Och en chans för de yngre att få ta del av värdefull erfarenhet. Vad gör man om fru Olsson är arg och vägrar duscha? Om man hamnar i konflikt med anhöriga?

Personalen inom äldreomsorgen ska få större möjligheter till kompetensutveckling. Nationella specialistutbildningar ska ge undersköterskor chans att gå vidare inom sitt yrke. Socialdemokraterna vill ha ett nationellt kompetensbevis för äldreomsorgspersonalen. Beviset erkänner deras yrkeskunnande. Gör det lättare att byta arbetsplats och att kräva högre lön.

Det låter så bra alltihop. För socialdemokratiska kommunpolitiker landet över är det upp till bevis. Lova att nyanställa i äldreomsorgen. Förbind er att höja personalens löner. Så tas de första stegen mot Ylva Johanssons mjukare äldreomsorg – för de gamla och för deras personal.

Åsa Petersen