ÅSIKT

Maud Olofsson får mig att tappa hakan

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ett stenkast från Stureplan i Stockholm, på anrika Berns salonger, håller centerpartiet förtroenderåd. Centervimplarna bryter av mot det förnäma podiet. Ut med folkrörelsepartisterna ur salongen, in med journalisterna. Partiledaren Maud Olofsson presenterar centerns nya inriktning: ”Uppdrag 2010”.

”Man skulle kunna tro att centerpartisterna efter valvinsten får vila i framgångens sötma. Men med en partiledare som Maud Olofsson får man inte det”, slår hon självbelåtet fast.

Nu är det arbetarna som ska få smaka på centerledarens sötma. Bratsen och rikingarna vid Stureplan är erövrade. Återstår då de helt vanliga jobbarna. Känn er snart frälsta! Här kommer Maud med sitt centerparti!

Vi är jättebra på företagarfrågor. Nu måste vi bli bättre på arbetslivsfrågor, säger Olofsson. Sverige behöver ett tryggt och flexibelt arbetsliv med god arbetsmiljö som inspirerar sina arbetare. Socialförsäkringarna måste vara utformade så att människor kan komma tillbaka från ohälsa. Kompetensutveckling och rehabilitering är viktiga.

Företagarna behöver sina anställda och de anställda behöver företagarna, konstaterar Olofsson. ”Vi ska ha världens bästa arbetsliv. Anställda och företagarna måste känna att de hänger med i globaliseringen.”

Vad är det som händer? Centerledaren låter som en socialdemokrat! Min haka faller längre och längre ner mot golvet på Berns. Inte för att Maud Olofsson har gjort någon stor ideologisk omprövning, som man skulle kunna tro om man tar henne på orden. Nej, jag blir överrumplad av att hennes retorik hänger så sällsynt dåligt samman med hennes politik.

Det här är politiken: centerpartiet vill stänga ute ungdomar från lagen om anställningsskydd. Det ville den franska högerregeringen också, men tvingades backa efter stora folkliga protester. Maud Olofsson är dock inte den som ger upp. I strid med moderaterna, men uppbackad av utrikesministern Carl Bildt, upprepar hon att arbetsrätten måste ”reformeras”.

Den borgerliga regeringen, där Olofsson är näringsminister, bestämde sig snabbt som attan för att lägga ner Arbetslivsinstitutet. Åratal av internationellt erkänd forskning om vad som skapar ett bra arbetsliv ska slängas i soporna. Nästa år dras en stor del av de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna in. Arbetslösa som omskolar sig för att passa in i det ”globaliserade arbetsliv”, som Maud Olofsson talar om, kastas ut i öppen arbetslöshet. Samtidigt sänks a-kassan till rekordlåga nivåer.

Trösten? Skattesänkningar för dem som redan har jobb.

”Vi ska vara förutsägbara i värderingarna men nytänkande och spännande i lösningarna”, säger centerpartiet i dokumentet ”Uppdrag 2010”. En mer passande beskrivning vore: ”Vi ska vara mjuka i pratet och hårda i politiken.” Eller: ”Vi säger vad som helst så länge det slätar över vår politik.”

Två månader efter valet tycker centern att det behöver en ny inriktning. Nu ska arbetarna frälsas. Samtidigt är regeringens arbetarfientliga politik på väg att genomföras.

Slutsats: lyssna inte på Maud Olofsson. Bedöm vad hon gör i stället.

Åsa Petersen