ÅSIKT

”Sexualiteten är en häftig kraft”

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vad har sex med rättvisa att göra? Åsa Regnérs svar kommer snabbt. ”Det handlar om rätten att bestämma över sig själv, om att kunna vara en demokratisk varelse.”

RFSU:s tillträdande generalsekreterare har engagemanget för jämställdhet och sexuellt likaberättigande efter sina föräldrar.

”Mamma hade en akademisk examen och var medveten om att det inte är självklart att kvinnor tar plats, men hon tyckte det var viktigt att kvinnor gör det. Vi pratade mycket om sånt hemma. Även pappa var med i diskussionerna.”

Åsa Regnér var fram till valet planeringschef hos integrations- och jämställdhetsminister Jens Orback. Hon har varit utredare på TCO och jobbat med EU-frågor i statsrådsberedningen.

”Samtalen hemma gjorde att jag utvecklade en

ilska mot irrationella hinder för människor. Fördomar som gör att kvinnor tjänar mindre och har mindre makt, trots att de har högre utbildning än män”, säger hon.

Åren utomlands, i Tyskland och Bolivia, gav Åsa Regnér ett globalt perspektiv på sexualpolitiken: ”Rätten att leva sitt eget liv, att bestämma över sin egen kropp och att ha en egen inkomst, pratar kvinnor och män om överallt. De rättigheterna är centrala.”

Vi ses över en lunch på restaurang Ljunggren i Götgatsbacken, Stockholm. Åsa Regnér är vrålhungrig. Ett dygn har gått sedan hon presenterades som RFSU:s nya ansikte utåt. Det har varit hektiskt. Många gratulationer, många intervjuer. När vi har ätit klart ska hon köpa semlor och åka hem och stänga in sig med barnen.

Åsa Regnér är stolt över RFSU. Om inte RFSU hade kämpat för fri abort, sexualundervisning, preventivmedel och hbt-frågor hade Sverige sett annorlunda ut, säger hon. Samtidigt gäller det att anpassa kampen efter nya förutsättningar.

”Hur hänger sexualpolitik och integration ihop? Jag vill höra vad människor med utländsk bakgrund tycker om det. Jag vill att

RFSU ska finnas i storstädernas förorter”, säger Åsa Regnér.

Hon återkommer gång på gång till att RFSU måste vara en folkrörelse, en arena för samtal om sexualpolitik. Huvudsaken är att ha en öppen debatt. Kommer man inte överens gör man inte det. Besluten får ta tid.

”Sexualiteten är en positiv och häftig kraft i människors liv. Den ska man bejaka så länge man inte kränker andra. Det är inte säkert att utrymmet för fri sexualitet ökar bara för att alla pratar om sex. I RFSU ska det finnas plats att pröva tankar om sexualitet. Samtidigt ska vi vara tydliga i rättighetsfrågorna”, säger Åsa Regnér.

Åh vad jag hoppas att hon lyckas. Samtalet om sex är ofta låst mellan moralkonservatismens ”tjejer ska hålla på sig” och kommersialismens ”alla ska absolut göra allt”. När det enda vi egentligen behöver är att få välja vår egen sexualitet.

Åsa Petersen

ARTIKELN HANDLAR OM