ÅSIKT

Som dag och natt om homoäktenskap

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Måndag kväll. Klarakyrkan i Stockholm city är smockfull. Min vän T och jag hittar först ingenstans att sitta.

”I den här kyrkan gifte sig min farmor och farfar. I hemlighet. Farmor var åkardotter, inte nog fin för borgerskapet i farfars släkt”, viskar T medan vi slår oss ner på extrastolarna.

Den tidens reaktionärer ville behålla stånds­äktenskapet. Vår tids reaktionärer vill behålla heteroäktenskapet. I Klarakyrkan håller kampanjen Bevara Äktenskapet ”offentligt remissvar” på utredningen som har föreslagit könsneutrala äktenskap.

Elisabeth Sandlund från tidningen Dagen kritiserar Mona Sahlin som har sagt att man ska få gifta sig med vem man vill. Betyder det att man ska få gifta sig med sin katt eller med sitt barn? undrar Elisabeth.?

Carin Stenström från tidningen Världen idag ser homoäktenskap som slutpunkten på en väldigt lång tid av destruktivitet. Kristdemokraternas Alf Svensson dundrar att synen på äktenskapet och familjen har förflackats. Terapeuten Eve Suurvee-Råstrand säger att lesbiska lever i relationer fyllda av svartsjuka och schismer. De ägnar sig åt ”partnerbyten”.

Barnens rätt till båda sina föräldrar, alltså mamman och pappan, görs till huvudargumentet mot homoäktenskap. Men på vilket sätt garanterar heteroäktenskapet att det blir mamma-pappa-barn? Borde inte sterila få gifta sig? Ska vi även förbjuda skilsmässor? Vem kan ärligt säga att konstellationen mamma-pappa-barn garanterar kärlek och harmoniska uppväxter?

TV-mannen Siewert Öholm är moderator. Han hetsar de medverkande: Vi kallas samhällets mörkerkrafter. Varför ignoreras vi av politikerna och av medierna?

Det blir parodiskt, med tanke på vilka Öholm frågar ut. Präster och riksdagsledamöter och advokater och chefredaktörer. Människor med makt.

Ärkebiskop Gunnar Weman står på scenen tillsammans med Trosrörelsens Ulf Ekman. Weman säger att Svenska kyrkan vill hålla fast vid äktenskapet som något mellan man och kvinna. Ekman talar om samhällets kristofobi och bibliofobi.

Det här mötet har inget med människokärlek att göra. Ändå väljer Svenska kyrkans ärkebiskop att legitimera det med sin närvaro.

Tisdag kväll. På Stockholms stadsteater, bara ett stenkast från Klarakyrkan, möter Åsa Regnér från RFSU och Sören Juvas från RFSL riksdagspartierna i en paneldebatt om homoäktenskap.

Alla partier utom kristdemokraterna vill ha en könsneutral äktenskapslag. De diskuterar hur snabbt lagen ska stiftas och hur den ska utformas. Lennart Sjögren, kristdemokraternas partisekreterare, försvarar partnerskapslagen.?

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann tycker att det är ”fantastiskt roligt” att moderaterna har sagt ja till homoäktenskap: ”Om vi genom politiska beslut kan göra människor lyckligare, då ska vi också göra det.”

Åsa Regnér kräver könsneutrala äktenskap för sina barns skull: ”Jag vill kunna säga till dem att det här gjorde jag för att du ska kunna leva i ett samhälle som är rättvist, där alla behandlas lika.”

Två kvällar, två möten. Två olika människosyner.