ÅSIKT

Sahlin borde flytta på fler än Nuder

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Mona Sahlin.

Medan Pär Nuder enligt egen utsago korkade upp det sydafrikanska rödvinet ”Alles verloren” – Allt är förlorat – gjordes Thomas Östros till ny ekonomisk talesman för socialdemokraterna. I går utsågs han formellt av riksdagsgruppen.

Socialdemokratin har inte förlorat någonting på det. När Mona Sahlin valdes till ny partiledare i mars fick hon i uppgift av kongressen att ”forma ett lag”. Det gör hon nu, tio månader senare.

Vad är felet med det? Under Göran Perssons ledning hade det knappast ”förts samtal” med någon talesman om hans eller hennes framtid. Om Persson ville att talesmannen skulle bytas ut, så byttes den ut. Säkert med Pär Nuder som budbärare.

Det pratas om att Sahlin varit ”brutal” med Nuder. Jag undrar om en manlig partiledare hade mötts av samma kritik. Hade han inte bara beskrivits som en handlingskraftig man i sin rätt?

Ingen hade väl trott att bytet Göran Persson/Mona Sahlin bara skulle röra de två. Socialdemokraterna bytte inte bara partiledare när Göran Persson avgick. De bytte partiledare för att förnyas, eller förändras. Efter regeringsåren i tystnad, följt av valnederlaget, skulle partiet ta nya tag.

De som nu kritiserar Sahlin för att hon förde samtal med Nuder, och slutligen valde att byta ut honom, får tänka till. Var ni mer nöjda på den tid då partiledaren bestämde det mesta själv bakom stängda dörrar? För att sedan gå ut till riksdagsgruppen eller partistyrelsen och kräva full lojalitet med besluten?

Nuder blir (förhoppningsvis) inte den sista som får flytta på sig när Sahlin ”formar sitt lag”. Socialdemokraternas förnyelse måste fortsätta. Inte bara politiskt – utan även personellt. Politiken hör samman med personerna. Olika personer ser olika på partiarbete och det som borde vara en folkrörelse.

Sahlin har försökt tona ned betydelsen av bytet från Nuder till Östros. Det har inte med politiken att göra och inte med personkemin, försäkrar hon. Varför det?

Förnyelse är precis vad socialdemokraterna har längtat efter och behöver.