ÅSIKT

Släpp myten om mödomshinnan

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mödomshinnan finns inte. Det finns ingen hinna i slidan som spricker första gången en kvinna har samlag.

Vad som däremot finns är ett mjukt och elastiskt slemhinneveck som sitter där slidans yttre del går över i den inre. Vecken sitter runt öppningen som en krans – inte som ett täckande lock.

”Bästa beviset är att alla flickor har mens. Hur skulle mensblodet kunna komma ut om det fanns en hinna där?” säger Viveca Odlind, professor i gynekologi, till Svenska Dagbladet.

Men myten om mödomshinnan, som spricker och börjar blöda när kvinnan förlorar sin oskuld, lever kvar.

Kravet på blödning finns i de flesta länder i Mellanöstern, både bland kristna och muslimer, säger Bernardita Nunez på tjej- och kvinnojouren Terrafem.

Desperata unga kvinnor, rädda för att dra skam över sig på bröllopsnatten, ber vården om att få ”mödomshinnan” igensydd. En studie gjord av socialtjänsten i Stockholm visar att 11 av 49 tillfrågade vårdinrättningar har ”rekonstruerat” mödomshinnor.

En läkare beskriver hur det går till: ”Att sy i mödomshinnan är som att sy i ett geléhallon eller smör.” Läkaren säger att stygnen kan gå upp redan när patienten reser sig ur gynekologstolen.

Södersjukhuset i Stockholm opererar ”i enstaka fall”.

”Den lilla kvinnan kan inte ensam stå emot en hel hederskultur. Jag har jobbat i Libanon och sett kvinnor skjutas för det här. Ur det perspektivet är det svårt att vägra någon en operation”, säger överläkare Agneta Zellbi till Dagens Nyheter.

Hon illustrerar vårdpersonalens svåra dilemma. Mödomshinnan finns inte, så den kan inte rekonstrueras. Att ändå göra det är att gå ”hederskulturen” till mötes, att hålla liv i kvinnoförnedrande myter. Samtidigt är det naturligtvis svårt att neka en livrädd, ung kvinna operation.

Vårdpersonalen tvingas välja: protestera mot systemet eller hjälpa individen?

Moderaten Filippa Reinfeldt, sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, säger att ”det saknas ett nationellt regelverk för hur läkarna ska hantera sådana här frågor”. Hennes partikamrat Ulf Kristersson, socialborgarrådet, är tydligare:

”Att så många sjukvårdsinrättningar anser att det finns skäl att rekonstruera en falsk upplevelse av oskuld är helt orimligt.”

Oskuldsmyten är det verkliga problemet, oavsett om läkarna väljer att operera eller inte. Uppfattningen om kvinnans kropp som antingen ”ren” eller ”smutsig” tvingar kvinnor till desperata åtgärder. Det är inte läkarna eller landstingspolitikerna som har det svårast – utan kvinnorna som lever i tvång.

Stötta flickorna och kvinnorna! Ge tjej- och kvinnojourerna mer resurser.

Informera bort myten om mödomshinnan, så att tjejerna lättare kan säga ifrån och stå emot trycket. Förbättra skolans sexualundervisning och gör den obligatorisk för alla flickor och pojkar.

Myten om mödomshinnan symboliserar myter om könen. Kvinnan är varken ”ren” eller ”smutsig”. Men hon måste bli fri. Mödomshinnan måste bort, en gång för alla.

ARTIKELN HANDLAR OM