ÅSIKT

En känsla av "Hope" och "Change" ligger i luften

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Ulrika Dahl.

Vid ett bokbord i foajén återser jag en kär vän. Vi måste ropa till varandra. Vänsterpartiets blåsorkester spelar högljudda låtar på temat pengar. De börjar med Abbas ”Money, money, money”.

Årets upplaga av Socialistiskt forum, på ABF-huset i Stockholm, präglas av finanskrisen och Obamas stora seger. Kapitalismen har gjort bort sig, längtan efter politik är stark. Någon skojar om att det ligger en känsla av ”Hope” och "Change” i luften.

Programmet är lika brett som vänstern är brokig. Många lokaler är fullsatta. Fönstren immar.

Tidskriften Fronesis presenterar den amerikanska samhällsteoretikern Wendy Brown. Hennes kritiska granskning av feminismen och identitetspolitiken utmanar vänsterns sätt att se på makt.

Visst behövs identitetspolitiken för att visa hur människor förtrycks. Men det är lätt hänt att identiteterna och förtrycket cementeras på kuppen. "Berättelsen om den oundvikliga underordningen blir en självuppfyllande profetia. Människor låses fast i sina kön", säger Leila Brännström som sett till att Browns texter nu ges ut på svenska.

Feminister riskerar att fastna i offerrollen. Att börja trivas med sin underordning, eftersom den befriar från ansvar. Motsatsen är en ny sorts feminism som blundar för förtryck. Ofta företrädd av sexarbetare som hävdar att de trivs utmärkt, att de bara utnyttjar männen tillbaka.

"Många nya populärversioner av feminism präglas av vår tids nyliberala idéer. Vi drunknar i individuella framgångssagor där struktur på sin höjd är något som finns på tapeterna i huset man köper för sina fuck off-pengar", säger genuslektorn Ulrika Dahl.

I en annan sal diskuteras USA efter presidentvalet. Kan Obama leva upp till de höga förväntningarna?

Kommunikationsstrategen Lena Josefsson säger att vi måste låta oss smittas av den entusiasm som amerikanska demokrater, unga och svarta känner. Annars är det cynism som styr oss.

Religionsprofessorn Mattias Gardell konstaterar att Obama anspelade på "The new deal" och "The great society" i sitt segertal. Att välfärd är lönsamt och ligger i vårt gemensamma intresse är tongångar som inte hörts från Vita huset på länge.

"Mitt grundtips är att Obama svänger politiken mer än en ny socialdemokratisk regering i Sverige skulle göra", säger Sveriges förre FN-ambassadör Pierre Schori.

ett seminarium arrangerat av socialdemokratiska kulturarbetare berättar Bengt Göransson, före detta kulturminister, vad den brittiske författaren Horace Walpole skrev: "This world is a comedy to those who think, a tragedy to those that feel."

Politik ska tänkas och kännas. En viktig påminnelse under en höst då den internationella politiken äntligen vinner mark från marknaden, men den svenska socialdemokratin är upptagen med att försvara ett budgettak.