ÅSIKT

Alliansen borde vara bekymrad

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Igår beslutade arbetsmarknadsutskottet på de rödgrönas initiativ att inga fler ska anvisas plats i fas 3. Det lär dock inte få några konsekvenser i praktiken. Regeringen försökte stjäla uppmärksamheten genom att göra ett eget utspel på förmiddagen. Det var bara en upprepning av det tidigare löftet om att häva förbudet för människor i fas 3 att utbilda sig.

Det blir alltmer uppenbart att Fas 3 kommer att fortsätta att skapa problem för regeringen. Och Hillevi Engström vet det. Att beskriva Fas 3 i positiva termer utan att framstå som mer än lovligt verklighetsfrånvänd är inte lätt.
 

SVT:s Uppdrag Granskning har ju visat att jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas ibland rör sig om ren förvaring hos företag för att de ska kunna lägga vantarna på handledningsbidraget. Den motsatta situationen råder också – nästan hälften av deltagarna upplever att de gör riktiga arbeten. Men de får inte betalt.

Alliansens tre småpartier konstaterade i sina utvärderingar av valet i höstas att sjukförsäkringsfrågan kostade alliansen riksdagsmajoriteten. Moderaterna vågade inte säga samma sak eftersom de skapade reformen, men de vet hur det ligger till.

Fas 3 kan bli en lika stor belastning för regeringen. Många absurda så kallade ”enskilda fall” och regler som går stick i stäv med folks känsla för rätt och fel. Att bara ignorera protesterna och hoppas att de försvinner är inget alternativ för de borgerliga. De har man lärt sig den hårda vägen.
 

Det lär bli fler kosmetiska förändringar. Men inte mer än så. Alliansen är nämligen väldigt nöjd med grunderna i Fas 3, och det är grunderna som skapar problemen.

De rödgröna kritiserar att folk sätts i arbete utan betalt. De borde rimligen få medhåll av en regering som ständigt talar om att det ska löna sig att arbeta.

ARTIKELN HANDLAR OM