ÅSIKT

Samförståndet är slut i Örebro

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I Örebro finns en komisk illustration av hur svensk samförståndspolitik kan se ut på kommunnivå. Efter ­valet i höstas regerar alla partier i kommunstyrelsen ihop, och moderaten Kent Persson turas om med socialdemokraten Lena Baastad om att vara ordförande. Få eller inga politiska ­beslut har tagits. Uppgiften har mest varit att se till att hjulen snurrar.

På söndag ska det hela förhoppningsvis få ett slut, när 28?000 örebroare går till val i kommunens nordöstra valkrets.

Det handlar om ett omval. Anledningen är felaktigt godkända budröster och att ­Socialdemokraterna haft ett valtält för nära förtidsröstningslokalen på Vivalla bibliotek.

Socialdemokraterna och Vänster­partiet gick framåt i höstas, men vann majoriteten med bara en rösts marginal. Om Folkpartiet hade fått ytterligare en röst hade partiet fått det sista ­mandatet i valkretsen. Då hade också den blågröna koalitionen, som styrt ­sedan 2007, kunnat regera vidare.

Men nu ska det alltså avgöras, vem som ska styra landets sjätte största stad.

De fyra år då borgerligheten och ­Miljöpartiet styrt Örebro kan kallas förlorade. De har skurit ned i välfärden och lagt ner skolor. Förskolornas barngrupper har vuxit i samma takt som personaltätheten minskat.

Socialbidragskostnaderna skenar, ­ungdomsarbetslösheten i kommunen ökar och viktiga etableringar har gått Örebro förbi. Missnöjet pyr och vänstern har vind i seglen.

Det här känner förstås borgerlig­heten av och under hela valrörelsen har högern och Miljöpartiet dansat en ­nervös löftesvals. Saker man kommer att lova i morgon har man redan tagit tillbaka i dag.

Paniken är nu så utbredd att Folk­partiet tryckt upp flygblad där man ­ljuger om att Socialdemokraterna valfuskat och att Socialdemokraterna

i princip är Sverigedemokraterna.

Ett halvår av samförstånd är slut. Det är bra.

En av landets starkaste tillväxtregioner förtjänar ett värdigare öde och ett vettigt politiskt styre.

Daniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM