ÅSIKT

Det är rätt att häckla kungen

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Runt ett bord står bland andra kung Carl XVI Gustaf, gangsterlivvakten Daniel Webb, flickfotografen Bingo Rimér, porrkungen Mille Markovic och hovets informationschef Bertil Ternert. De äter pizza, från artisten Camilla Henemarks nakna kropp.

På golvet framför herrarna sitter drottning Silvia och försöker skrubba bort ett hakkors från parketten.

I det nya numret av den socialdemokratiska idétidskriften Tiden har konstnären Elisabeth Ohlson Wallin tagit fram ett fotomontage som inte är särskilt subtilt. Temat för tidskriften är ”eliternas sammansmältning” och Ohlson Wallin har valt att tolka det med sin bild av en pizzafest hos kungen.

 ”S-attack mot kungahuset”, skriver branschtidningen Resumé. ”Skandalbild”, skriver Sveriges Television.

Och det stämmer ju. Det är en brutal bild.

Effektsökeri, visst.  Och varken Ohlson Wallin eller Tidens avgående redaktör Daniel Suhonen lär vinna några poänger hos landets monarkister (56 procent av befolkningen, enligt senaste Som-undersökningen).

När yttrandefrihet råder så sägs och skrivs en hel del som inte är så artigt och elegant. Plumpa och råa bilder kommer att framställas och de kommer att publiceras. Det är bra.

Det är till och med viktigt att Tiden häcklar kungen. Det är en del av yttrandefriheten. Att kräva att personer ska ha klass, stil och förfining för att få yttra sig är barockt.

Man behöver inte tycka att Ohlson Wallin är bra eller kul. Men i Sverige får man förolämpa, kränka och håna makten. Kungen får tåla ”skandalbilden” i Tiden, eftersom han är kung.

Tycker kungen att det är jobbigt får han avgå.

Och vi andra får helt enkelt tugga i oss pizzan.