ÅSIKT

Nu funkar inte Lööfs prat om rut-avdraget

Det är en mycket liten andel hushållsarbetare som lämnat svarta anställningar för att arbeta vitt

Minister med fel Annie Lööfs argument att rut-avdraget gjort svarta jobb vita håller inte.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

– Rut och rot har gjort svarta jobb vita. Det är en succé, det har gjort att flera har fått arbete.

I partiledardebatten sades det av Annie Lööf, Centerpartiets ledare.

Hon är inte ensam om att tro det. Ett huvudargument för rut-avdraget var ju redan från början att många svartjobb skulle bli vita. Och de 1,8 miljarder kronor som staten subventionerade branschen med i fjol sägs komma tillbaka genom ökade skatteinkomster.

Och visst går det bra för lokalvårdsbranschen. Både sysselsättningen och antalet nya företagare har ökat sedan avdraget infördes.

Men den svarta marknaden har inte försvunnit.

I undersökningen "Vilka arbetar med vita hushållsnära tjänster?" från Kristianstads högskola har man gett sig ut och frågat städföretagare i södra Sverige vilka det är som arbetar med att städa hem.

Undersökningen - som är representativ för hela landet - visar att det är en mycket liten andel hushållsarbetare som lämnat svarta anställningar för att arbeta vitt.

Nästan 17 procent av hushållsarbetarna någon gång tidigare arbetat svart med städning. Knappt 9 procent tog arbetet för att de ville sluta arbeta inom den svarta sektorn.

Även de företagare som intervjuas säger att svarta marknaden finns parallellt med den vita. En del säger också att de sett att svartjobben blir fler samtidigt som den vita hushållssektorn vuxit.

"En anledning till denna möjliga parallella tillväxt av den svarta och den vita marknaden kan vara att hushållstjänster nu har blivit vanligare förekommande och mer accepterat, vilket lockar nya grupper av kunder och där vissa av dem kanske är mer priskänsliga än andra", skriver man.

Det bekräftar den bild som gick att läsa i rapporten ”Bland Rolexklockor och smutsiga trosor” från Institutet för framtidsstudier som kom i fjol. Den visade att nästan hälften landets företag i branschen upplevt konkurrens från svartarbetare.

Den svarta marknaden finns kvar - med otrygga arbetsförhållanden - och på den vita marknaden finns kunder som aldrig tidigare köpt hushållstjänster.

Det finns bra argument för att rut-avdraget kan hjälpa barnfamiljer och äldre i vardagen.

Regeringsargumentet att avdraget gör svarta jobb vita håller däremot inte.