ÅSIKT

Björklund har ingen plats för nya livsval

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Fortsätter att skära ner Jan Björklund och regeringen har två gånger skurit ner statsbidragen till vuxen­utbildningarna. Livslångt lärande verkar inte ha en plats i utbildningsministerns skola.
LEDARE

22 OKTOBER 2012. Komvux

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Genom hela Jan Björklunds gärning som skolpolitiker löper en röd tråd. Skolan måste tillåtas att sortera sina elever.

”Alla ungar kan inte lära sig allt och ­alla ungar ska inte lära sig allt”, brukar utbildningsministern malla sig på sina många presskonferenser. Sällan har väl det där varit så tydligt som när regeringen lät Björklund reformera den svenska gymnasieskolan – och såg till att yrkesprogrammen inte längre ger grundläggande behörighet till högskolestudier. På gymnasiets yrkes­program är det inte lönt att eleverna lär sig för svår svenska, matematik eller engelska, resonerade man. ­Alla ska ju, som sagt, inte kunna allt.

Argumentet håller inte

Och om en elev som läst, säg omvårdnadsprogrammet eller industriprogrammet, och sedan ändå vill plugga på högskolan kan hen ju alltid läsa in behörigheten på den kommunala vuxenutbildningen efteråt, brukar det låta från regeringshåll.

Men det argumentet håller inte.

I veckan har Lärarnas Tidning gjort en kartläggning av hur mycket landets kommuner satsar på komvux. Vem som får ­läsa och vad man får läsa beror helt på kommunernas ekonomi och vilja.

I ­välmående Nacka får alla som vill läsa in betyg på komvux, i det lite fattigare ­Katrineholm är det mycket svårare. ­Precis som i Stockholm.

– Om du har mediokra men godkända betyg från samhällsprogrammet, kryddat med några IG:n, har du inte möjlighet att läsa hur som helst. Det finns de som blir förtvivlade men reglerna är präglade av resurstilldelningen, säger John Envall som är rektor på vuxenutbildningsavdelningen i Stockholm till Lärarnas Tidning.

”Komvux är kommunernas ansvar”, svarar statssekreteraren Maria Arnholm när Lärarnas Tidning ringer och frågar om regeringen vill utöka rättigheterna till komvux.

20 000 platser försvann

Nåja. 2006 skar regeringen ner stats­bidragen till vuxenutbildningen och omkring 20 000 utbildningsplatser försvann. Sent i fjol meddelade man att de öronmärkta statsbidragen till komvux kapas ytterligare. Kommuner tvingas nu dra in på utbildningsplatser igen. När arbetslösheten ökar och varslen duggar tätt borde alla se behovet av en fungerande ­vuxenutbildning som öppnar dörrar, till universitetet eller en ny yrkesroll.

Men inte Jan Björklund. Livslångt ­lärande, nya livsval eller personlig ­utveckling har liksom ingen plats i hans skola.