ÅSIKT

Man kan inte lita på Moderaterna

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Malta, San Marino, Schweiz. Och Sverige.

Där är listan på de europeiska stater som ännu inte lagstiftat om att politiska partier måste redovisa varifrån de får sina pengar.

Kritiken från EU:s enhet mot korruption har varit skoningslös. Och organisationen Transparency International har varnat för att avsaknaden av en partibidragslag kan möjliggöra korruption.

Huvudsaklig motståndare har varit Moderaterna. Sedan 2000 har partiet fått uppskattningsvis 110 miljoner kronor av hemliga bidragsgivare, men det största regeringspartiet vill inte berätta varifrån de fått pengarna. De vill inte att vi ska få veta vilka personer och intressen som finansierar deras valkampanjer. Så vi är utelämnade till våra egna gissningar.

Nu ska det kanske bli ändring. I går träffades de svenska partiernas partisekreterare och efter mötet sa Moderaternas Kent Persson att han "förutsätter" att regeringen tar fram en partibidragslag i tid före valet 2014. Under tiden ska en uppdaterad, frivillig överenskommelse gälla. Och lagen ska inte gälla retroaktivt.

Med Moderaternas trovärdighet i frågan är det lite si och så. Till Sveriges Radios Ekot sa Kent Persson även:

– Vi har sedan länge drivit denna fråga.

Det är så fräckt att man häpnar. Ungefär som när förra partisekreteraren Sofia Arkelsten påstod att Moderaterna drivit allmän rösträtt trots att partiet grundades för att motarbeta just allmän rösträtt.

På tal om Arkelsten lovade hon en liknande lag redan våren 2011. Ungefär samtidigt lovade justitieminister Beatrice Ask (M) att direktiv till en utredning om bidragslagen skulle tas fram. Några sådana har inte synts till och efter att Arkelsten abrupt fick avgå har Moderaterna dribblat vidare.

Det är synd.

De svenska väljarna måste få veta vilka som sponsrar den förda politiken.