ÅSIKT

Kalas-rut tecken på ett systemfel

Foto: COLOURBOX
”Barnpassning”
LEDARE

28 NOVEMBER 2012. Rut-avdraget

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När alliansregeringen 2006 införde det så kallade rut-avdraget för hushållsnära tjänster var argumenten att svarta jobb skulle göras vita och att vardagen skulle förenklas för stressade familjer.

Men enligt en rapport från Institutet för framtidsstudier har avdraget inte fått bort vare sig efterfrågan eller utbudet på svarta tjänster. Den bilden bekräftas i undersökningen ”Vilka arbetar med ­vita hushållsnära tjänster?” från Kristianstads högskola.

Uppmaning till fusk

Den svarta marknaden finns kvar – med otrygga arbetsförhållanden – och på den vita marknaden finns nu i stället kunder som aldrig tidigare köpt hushållstjänster.

Som systemet ser ut skapar det en gränsdragningsproblematik som nästan ser ut som en uppmaning till fusk.

Om du behöver hjälp med att sätta upp gardiner, klippa granhäcken eller putsa matsilvret så kan du få halva kostnaden betald. Att köpa hem en bartender går också bra, tydligen. Stubbfräsning eller att få äppelträden beskurna ger dig däremot inte rätt att göra rut-avdraget.

I går avslöjade SVT:s ABC Nyheter att företag specialiserade på att arrangera barnkalas använder rut-avdraget som ett säljargument i sin marknadsföring. Trots att Skatteverket säger att man inte får ­göra avdrag för fester och kalas. Men ­genom att skriva ”barnpassning” på ­fakturan så kringgår man det.

Stort mörkertal

Och vips är halva kostnaden för godispåsar, lekar och ansiktsmålning – 4 500 kronor enligt SVT:s uppgifter – betalad av våra gemensamma resurser.

Ett annat sätt att fuska är att anlita flyttfirmor som också erbjuder flyttstädning. Flytthjälp är inte avdragsgillt, men om flytten kallas städning på fakturan så rundar man det.

I fjol stoppade Skatteverket drygt 80 miljoner kronor i felaktiga utbetalningar för hushållsnära tjänster. Man krävde också tillbaka 17,4 miljoner kronor i samma ärende. Hur stort mörkertalet är vet ingen.

Revorna i rut-systemet blir allt tyd­ligare.

Orättvisor och fiffel

I diskussionen kring läx-rut – det vill säga skatteavdrag för läxhjälp – har det dykt upp farhågor om att välbärgade föräldrar kommer kunna anställa den lärare som sedan ska sätta betyg på de egna barnen – och få skatterabatt. På det sätt reglerna utformats finns det ingenting som kommer förhindra det, nämligen.

Den borgerliga regeringen har genom avdraget velat subventionera fram en ny tjänstesektor. På kuppen har man skapat ett system för oberäkneligheter, orätt­visor och fiffel.