ÅSIKT

Vi behöver politik - får utredning i stället

En Arbetsförmedling och en arbetsmarknadspolitik som fungerar är precis vad människorna i Umeå, Norrköping, Borlänge och Kallinge behöver.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

130 jobb bort i Kallinge när kartongtillverkaren Djuparfors lägger ner fabriken. 114 arbetstillfällen bort i Sandviken när Sandvik minskar produktionen. 64 anställda får göra 250 kamrater sällskap och lämna pappersbruket i Kvarnsveden.

Scania har flaggat för att de vill göra sig av med 150 anställda i Sverige. I Norrköping har - inom loppet av några dagar - Whirlpool, Vitamex och Seco Tools varslat om stora uppsägningar.

Sådär kan man beskriva några vinterveckor i Sverige år 2014.

Stötdämpare i ekonomin

Och i dag kom så AB Volvos besked: totalt 4 400 tjänstemän ska lämna företaget under året. Hur många som är anställda i Sverige vet vi inte än.

Det ser nästan ut som en tanke att någon debattredaktör jagat fram partiledarna för de fyra regeringspartierna och på Dagens Nyheters debattsida låtit dem berätta att de vill göra en "bred översyn" av Arbetsförmedlingen.

En Arbetsförmedling och en arbetsmarknadspolitik som fungerar är nämligen precis vad människorna i Norrköping, Borlänge och Kallinge behöver nu.

I tider av oro och kris behöver vi välfärdssystem som fungerar som stötdämpare i ekonomin. När trygghetssystemen - a-kassan, till exempel - fungerar hålls konsumtionen uppe och konjunkturnedgången dämpas.

Men sedan 2008 har antalet arbetslösa som inte får någon ersättning från a-kassan tredubblats. I dag får 152 000 arbetslösa personer inga pengar från a-kassan över huvud taget. Det är fler än var tredje arbetslös. Och bland arbetslösa medlemmar i a-kassorna får bara en av tio en ersättning som motsvarar 80 procent av tidigare lön.

Kommer det bli ändring på det nu?

Straffande socialpolitik

Nix. Det enda nya beskedet vi får av regeringen är att de önskar kasta in ännu fler privata aktörer - ni minns jobbcoacherna va? - i jobbförmedlandet. Och för övrigt kommer utredningen inte komma med några förslag eller slutsatser innan 2016.

I dag har vi varken en aktiv arbetsmarknadspolitik eller en generös a-kassa. I stället har vi en massarbetslöshet som skapar desperation bland de arbetslösa och försämrar löntagarnas villkor.

Och det är ju fortfarande hela idéen med den moderata arbetsmarknadspolitiken som i sin utformning mest påminner om repressiv socialpolitik.

Priset för det betalar de människor som nu får lämna sina jobb och göra och 380 000 arbetslösa svenskar sällskap i arbetslösheten.

ARTIKELN HANDLAR OM