ÅSIKT

Vi får skämmas när Borg kommer hem

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den ugandiska lagen riktad mot landets homosexuella är ett ­faktum. Från och med nu kan ­homosexuella dömas till livstids fängelse, hbtq-organisationer kan kriminaliseras och att inte polisanmäla folk man misstänker vara homosexuella blir också straffbart.

Sedan tidigare har Uganda förbjudit homosexuella handlingar, nu har man en lag som förbjuder homosexualitet

i sig. Så blir homohatet statlig politik.

Internationella hbtq-organisationer rapporterar om ökande mängd av hot, trakasserier, våld och gripanden i Uganda och inget tyder väl på att det lär minska nu.

Hedrar honom

I förrgår kväll landade finansminister Anders Borg (M) i Ugandas huvudstad Kampala för möten med bland andra ­landets premiärminister.

Men det första Borg gjorde när han ­landat i Uganda på kvällen var att åka på ett icke-officiellt möte med ugandiska gay-aktivister,

– Ser vi ett eskalerande förtryck mot hbt-personer, så kommer det att ifrågasättas starkt i Sverige, säger Anders Borg till Ekot. 

Borg har också lovat att ta upp frågan i möten med de regeringsrepresentanter han träffar.

Det hedrar finansministern.

Men på hemmaplan får han skämmas vidare.

Får inte asyl

För trots den förvärrade situationen i Uganda så kommer Migrationsverket inte ändra sin praxis så att det blir lättare för homosexuella ugandier att få asyl i Sverige.

Just nu uppmärksammar många ­medier fallet med homosexuelle Baker Katumba som lever gömd i Sverige ­sedan han fått avslag på sin asylansökan. Han ska utvisas till Uganda – där han redan hotas till livet på olika sociala medier.

Hans öde är inte unikt.

Trots Borgs fördömande av homohatet i Uganda så fortsätter Sverige att skicka tillbaka människor till förföljelse, förtryck och kanske döden.

ARTIKELN HANDLAR OM