ÅSIKT

En orättvis debatt i kongresshallen

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Valrörelsens rivigaste och sannolikt ­roligaste partiledardebatt gick av stapeln i kongresshallen Stockholm Waterfront i går. Den livesändes på Aftonbladet.se och fokus var landets unga och det var också de som valt ämnena.

Så vad kommer vi att minnas från ­de­batten? Kanske Reinfeldts toarulle med vallöften eller att Fridolin vill äta larver.

Sverige – ett ojämlikt land

En sak blir dock särskilt minnesvärd: bristen på besked när det kommer till ojämlikheten. Mer än var femte ung som fyller 20 i år föddes i en familj där en eller bägge ­föräldrarna var arbetslösa. Många av dessa barn stängdes dessutom ute från för­skolan eftersom arbetslösa inte haft rätt att ha ­sina barn där. Och förskolan är en av de viktigaste institutionerna för att utjämna klyftor.

Det här måste man ha med sig när man talar om katastroferna i Pisamätningarna.

Nu ser vi en ungdomsgeneration på väg ut i arbetslivet, men många kommer ­sannolikt möta arbetslöshet och fattigdom i stället. Många av deras barn kommer ­födas till samma sorts liv som de.

Sverige är i dag det land i västvärlden där ojämlikheten ökat mest de senaste ­decennierna, enligt OECD. Den moderata arbetslinjen bär en tung skuld där.

När Reinfeldt gick till val 2006 sa han att alla med arbete skulle få ett jobbskatte­avdrag och att det skulle leda till fler jobb, starkare ekonomi och ökande skatte­inkomster. Det har betalats – fem gånger om – genom sänkt arbetslöshetsförsäkring, sjukförsäkring och föräldraförsäkring.

Utöver att arbetslösheten i dag är högre än 2006 har politiken haft helt andra effekter, i form av galopperande ojämlikhet.

Skolan kommer att drabbas

Nu menar Konjunkturinstitutet att ­statens intäkter måste öka om vi ska ­kunna upprätthålla den nuvarande kvaliteten på välfärden. Det betyder skattehöjningar, men något sådant blir det inte fråga om. Det blev tydligt från både Löfven och ­Reinfeldt i går.

Men nya skattesänkningar – som både Folkpartiet, Centerpartiet och Moderaterna flaggat för – kommer nu drabba skola, vård och omsorg med kraft. Nya klyftor kommer slås upp, gamla kommer vidgas.

De unga som redan hamnat på efter­kälken har fått betala och kommer få betala länge än. Om detta – hur vi på allvar kan bekämpa ojämlikheten – var det oroväckande tyst i går.