ÅSIKT

Löfven har råd att låta folk bli friska

Foto: LOTTE FERNVALL
TUFFT UPPDRAG S-ledaren Stefan Löfven och talmannen Per Westerberg under gårdagens pressträff.
LEDARE

19 SEPTEMBER 2014. Välfärden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I går fick så Stefan Löfven i uppdrag att bilda en regering ihop med Miljöpartiet.

Hur ska det gå? Vem får bli minister? Kommer Magdalena Andersson att få igenom sin budget? Vad vill de samarbeta med Vänsterpartiet om? Hur blir det med Lööf och Björklund? Och kommer Jimmie Åkesson att fälla alltihop?

Men bortom allt det där så finns det faktiskt utmaningar som också förtjänar sina svar – och sina politiska lösningar. Och det snabbt.

I går kunde socionomernas fack­förbund SSR presentera en genomgång av vilka som får socialbidrag. Det är ingen munter läsning.

Ett sista skyddsnät

Över hälften av alla som får social­bidrag i dag är arbetslösa, sjukskrivna och föräldralediga som inte klarar sig på pengarna de får från de gemensamma trygghetssystemen. Om de ens får några pengar, vill säga.

Socialbidraget är tänkt att garantera en sorts grundtrygghet, och bara under en kort period när inget annat finns. Man får inte ha några ägodelar som går att sälja, som en bil, en sommarstuga eller en bostadsrätt. Bidraget, som är 2 950 kronor per månad, ska fungera som ett sista skyddsnät.

Enligt SSR:s genomgång är det hela 85 procent av de cirka 256 000 personerna som får socialbidrag av helt andra skäl. Bara var sjunde socialbidragstagare får i dag stöd av ”rätt” skäl.

Vad beror det på?

Att Sveriges välfärdspolitiska ambitionsnivå har sänkts dramatiskt.

Sedan regeringen förändrade reglerna i a-kassan har en halv miljon svenskar lämnat försäkringen helt. Mer än var tredje arbetslös får i dag ingen ersättning från arbetslöshetsförsäkringen och bara fem procent av dem som har rätt till a-kassa får full ersättning. Samtidigt har taket i a-kassan inte höjts sedan 2001 och den som tjänar 30 000 kronor får sin inkomst halverad vid arbetslöshet.

Samtidigt har ersättningarna från föräldraförsäkringen gröpts ur och sjuk- och förtidspensionen halkat efter. SSR varnar också för att allt fler som faktiskt har jobb måste ta socialbidrag eftersom ingångslönerna är för låga, lönespridningen för stor eller för att de jobbar ofrivillig deltid.

Får leva länge med arvet

Det har sina politiska förklaringar.

Stora pengar har gått till att sänka skatter för storbolag och välbeställda. Pengar har gått till att subventionera lågproduktiva jobb med dåliga villkor. Jobbskatte­avdragets utformning och försämrade trygghetssystem har gjort löntagare benägna att acceptera lägre löner.

Trots att Fredrik Reinfeldt har avgått så kommer vi få leva länge med arvet efter hans arbetslinje.

Det finns att ta tag i för Stefan Löfven. Vi har råd att låta människor vara sjuka och vi har råd att låta dem vara arbets­lösa.

Vi borde dessutom ha råd att låta dem leva på lönen de faktiskt tjänar.