ÅSIKT

Dålig lösning med högergir

Foto: AP
Juha Sipilä.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det tycks finnas en sak som mer än mycket annat präglar det finska folkets självuppfattning: Man är EU-familjens egen bror duktig. Man sköter sig och står för ordning och reda.

Fast så är det inte riktigt.

I fjol klarade Finland inte att följa EU:s regler mot budget­underskott. Det var första gången någonsin. Samtidigt råder recession och någon tillväxt blir det inte på flera år. Nya stora sparprogram har aviserats.

På söndag hålls det riksdagsval i vårt östra grannland och ekonomin är den dominerande valfrågan.

Moderaternas systerparti Samlingspartiet leder regeringen, men det har inte varit roliga år. Efter valsegern 2011 bildade dåvarande partiledaren Jyrki Katainen en sorts regnbågs­koalition med sex partier. Vid sidan av nedskärningar som förvärrat exportindustrins kris har det inte blivit mycket till ­politik.

Partier och ministrar har flytt, och i dag heter statsministern Alexander Stubb. Han är duktig på att twittra men på söndag är hans tio månader som regeringschef nog över.

Pekar mot Centerpartiet

Allt pekar på att Centerpartiet blir största parti och Juha Sipilä blir ny statsminister. Det lönade sig för C att hålla sig utan­för den förra regeringen.

I Finland finns ingen tradition av minoritetsregeringar. Valets största parti får i uppdrag att bilda regering och så får man plocka in så många partier som krävs för majoritet. Därför blir slaget om andraplatsen helt avgörande för hur nästa regering ser ut.

Enligt mätningar vill folket se en rödgrön regering – C och ­socialdemokrater som bas. Sedan blir det problem. S vill ha med De gröna och Vänsterförbundet. C kastar å sin sida lystna blickar på liberala Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna.

Samtidigt framstår höger­extrema Sannfinländarna allt mer som kungamakare. De backar i opinionsmätningarna, men kan bli andra eller tredje störst.

Partiet har tonat ned sin mest anskrämliga hatretorik och även om man lätt kan hitta ­rasister i Sannfinländarna så har de etablerade partierna kommit att acceptera dem. Parti­ledaren Timo Soini sägs göra sig redo för att kröna politikerkarriären med en ministerpost.

Tittar på svensk modell

Samlingspartiet har redan uteslutit nytt samarbete med S och i finsk media pratar nu statsminister Stubb om att en blockpolitik av svensk modell vore bra.

Stubb och Sipilä – som har en bakgrund i näringslivslivet –kommer nog överens i sak­frågor. Ihop med Sannfinländarna och KD kanske man kan få ihop en ren högerregering.

Det bådar för kraftig högergir, nya stålbad och värdekonservatismens återkomst.

Det är det sista Finland behöver.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.