ÅSIKT

EU hoppas diktaturer stoppar migranterna

Helvetet på Medelhavet har bara börjat. FN befarar att en miljon människor kan riskera sina liv för att ta sig ifrån krig.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Gassama är från Gambia. Han lämnade sitt hemland 2009 för att försöka ta sig till Europa, till ett bättre liv och en bättre framtid.

Genom Senegal och Mali, in i Libyen. Han jobbade svart, blev gripen flera gånger, lurades på pengar, misslyckades.

I november i fjol - efter fem år - lyckades han till sig till Sicilien. Gassama är en av de cirka 150 0000 människor som faktiskt klarat fly över Medelhavet.

Inga lagliga vägar

I dag driver Gassama en Facebookgrupp där han försöker informera människor som vill fly om hur farlig och riskfylld resan är.

– Jag försöker säga åt alla att inte resa via Libyen eftersom det är för farligt. Det finns människor som kommer att försöka råna dig och båtarna är alltid överfulla och osäkra.

På över en vecka har 1 000 människor drunknat i Medelhavet. Den har månaden har nästan 100 flyktingar dött varje dag.

En efter en kommer flyktingbåtarna. Antalet döda och drunknade ökar och den europeiska kontinentens södra gränser har aldrig varit lika hårt kontrollerade. Kampen mot irreguljära migranter - det som ibland kallas papperslösa eller illegala invandrare - trappas upp och det finns i dag inga lagliga vägar till Europa.

Utanför Spaniens kust har snillrika övervakningssystem och gränsstyrkor tvingat migranter att ta allt farligare flyktvägar - via Kanarieöarna och Sahara. I centrala Medelhavet använder man uppblåsbara leksaksbåtar för att inte upptäckas av radarsystem. Andra migranter skeppas ut vind för våg av människosmugglare eftersom "kaptener" som kör flyktingbåtar straffas hårt i Europa.

Så här kan det inte fortsätta.

Hjälp till förlista

I dag samlas EU:s ledare i Bryssel för ett extra toppmöte om krisen på Medelhavet.

Enligt nyhetsbyrån AP:s källor ska EU:s 28 medlemsstater öka sök- och räddningsmöjligheterna på Medelhavet så att drunkningarna blir färre. Statsminister Stefan Löfven sa redan i går att man vill skicka svenska båtar och flyg till Medelhavet för att bistå med hjälp till flyktingar som förliser på väg mot Europa.

Samtidigt ska EU systematiskt arbeta med att identifiera, beslagta och förstöra fartyg som används av skrupelfria människosmugglare.

Det är reformer som behövs, men sedan blir det värre.

Federica Mogherini, EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, sägs förbereda en insats som kommer innehålla "en militär komponent".

Enligt brittiska dagstidningen The Guardian så kommer EU:s ledare besluta att bara ta emot 5 000 av de flyktingar som nu kommer till Europa över Medelhavet. Lejonparten av alla som klarar skräckresan kommer att skickas tillbaka. Det är för dåligt. Vi måste bygga ett gemensamt flyktingmottagande som öppnar Europa för fler som behöver skydd.

Sudan får stöd

Samtidigt ska EU ge mer pengar till länder som Tunisien, Egypten, Sudan, Mali och Niger. Inte för att länderna ska bli säkrare och för att staterna ska fungera bättre. Inte för att människor ska känna sig trygga där och inte vilja lämna sina hem.

Nej, för att de ska skärpa sin gränsövervakning så att människor inte ens ska nå Medelhavet.

Övervakning med drönare, polis- och säkerhetssamarbeten med nordafrikanska regimer och större patrullinsatser innebär att människor tar större risker när de lämnar sina hem på grund av krig, kriser, fattigdom och arbetslöshet.

Det ser ut som att det EU-ledarna enas om i dag kommer betyda att vi även i fortsättningen får fiska upp lik ur havet.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.