ÅSIKT

Dags att röja upp i blåbärsskogarna

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
OSKYDDADE BÄRPLOCKARE I dag är en bärplockare från Thailand garanterad minimilön, medan en bärplockare från Bulgarien inte har några garantier alls. Berättelser om missförhållandena kommer som ett brev på posten.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Under de senaste åren har vi fått lära oss att en svensk bärsäsong inte sällan innebär människor som utnyttjas av skrupelfria arbetsgivare.

Vi har fått läsa om människor från Sydostasien och Östeuropa som kommer för att plocka bär i våra skogar, men som inte får avtalad lön, tvingas arbeta långa och många dagar i rad. Vissa arbetare blir inhysta i förläggningar med usla sanitära förhållanden. Är bärsäsongen dålig kan man dessutom tvingas resa hem, utan några pengar eller skuldsatt upp över öronen.

25 procent fler

I år ska det finnas mycket bär i våra skogar och Migrationsverket har fått in över 4 000 ansökningar om arbetstillstånd för bärplockare i år. Det är nästan 25 procent fler än i fjol.

Har vi att vänta nya berättelser om missförhållanden?

Ja, kanske. Men de senaste åren har det gjorts stora insatser för att förbättra situationen när det gäller utomeuropeiska bärplockare. Till exempel måste asiatiska ­bemanningsföretag som anställer plockare nu följa svenska kollektivavtal.

Fackförbundet Kommunal kan granska lönelistor, arbetsscheman och övriga villkor för att se att plockarna behandlas schyst. De fackliga ombudsmännen har även getts tillträde till arbetsplatser där man inte har medlemmar.

Läget blir sakta bättre, men ännu förekommer det att människor arbetar med bärplockning under villkor som inte är acceptabla.

Ofta handlar det då om så kallade fria plockare, bärplockare från EU-länder eller med ­turistvisum som inte har någon riktig arbetsgivare i Sverige. De säljer sina bär direkt till uppköpare och det är svårt att uppskatta hur många de är, men det brukar sägas att den här gruppen är lika stor som de utomeuropeiska plockarna.

Statlig delegation

Så hur ska man arbeta för att alla som arbetar med att plocka bär i Sverige behandlas schyst och får betalt som de ska?

Kommunal kräver att en statlig bärplockardelegation inrättas. Här skulle representanter från facket, regeringen, Migrationsverket och branschen mötas och tillsammans mejsla fram en strategi för att komma till rätta med missförhållandena.

Branschorganisationerna Livsmedelsföretagen och Svensk dagligvaruhandel har dessutom antagit nya riktlinjer för att förmå bäruppköpare att ha register över kunder, hur mycket man köper och så vidare.

Ta socialt ansvar

Organisationen Swedwatch har i en rapport föreslagit att Migrationsverket ska ta ett helhetsansvar för bärplockarnas situation. Myndig­heten bör tillsammans med grossisterna, uppköparna och ­facket sätta upp ­ramar för hur många bärplockare som ­behövs för att plocka de bär som finns.

Med ett sådant system skulle det bli en tydligare press på att bärplockarföre­tagen tar sitt sociala ansvar.

Förslag och initiativ finns. Nu är det dags att även våra politiker en gång för alla sätter stopp för utnyttjandet och rättslösheten i våra blåbärsskogar.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Daniel Swedin