ÅSIKT

Vår integration är bäst i världen

ALLVARLIGT MEN INTE HOPPLÖST Ytterst är det människorna som kommer hit, på flykt från krig, som kommer att drabbas om våra politiker inte tar sig samman. Och kanske är det seriositet och allvar vi får. Till slut.
LEDARE

17 NOVEMBER 2015. Flyktingkrisen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Natten mellan torsdag och fredag sköts en afghansk flykting till döds av bulgarisk gränspolis.

Här står Europa nu och under fredagsnatten kom rapporter om att EU inte kommit närmare i sina strävanden att fördela 160 000 flyktingar inom unionen.

I går morse satte sig svenska regeringen ned med folkpartister, moderater, vänsterpartister, kristdemokrater och centerpartister för ett samtal om flyktingkrisen.

De har att prata om.

Långt ifrån hopplöst

Svensk integrationspolitik är enligt Migrant Integration Policy Index, MIPEX, bäst i världen. Vi får inte glömma det när de problem som trots allt finns ska lösas. Läget är allvarligt – men långt ifrån hopplöst.

Den ökande arbetsbelastningen för Migrationsverket, länsstyrelser som flaggar för brist på skollokaler och personal, och ansträngd arbetsmiljö för människorna som jobbar i socialtjänsten måste hanteras. Det samma gäller bristen på lokaler som kan användas som flyktingbostäder.

Ytterst är det människorna som kommer hit, på flykt från krig och armod, som kommer att drabbas om våra politiker inte tar sig samman. Läget är extraordinärt och då duger inte partiegoism och tom signalpolitik.

Ska ses igen

Och kanske är det seriositet och allvar vi får. Till slut.

Strax innan klockan 12 i går var mötet mellan regeringen och oppositionen över men, nej, något nyförhandlat reformpaket hade migrationsminister Morgan Johansson (S) inte med sig ut. På tisdag ska dock partierna ses igen.

– Vi kommer att se hur de olika partierna har ställt sig till de förslag som finns och sedan ska vi försöka hitta en kompromiss, sa Johansson.

– Det var bra samtal och de som var där vill verkligen hitta en väg framåt i ett pressat läge, lät Centerpartiets Johanna Jönsson förstå.

Bra. I detta läge vore det en skam om man inte fann förutsättningar för att komma överens om nödvändiga förändringar.

Finns de som tar ansvar

Regeringen har sitt snabbspår för att snabbare få ut nyanlända på arbetsmarknaden. C har utformat ett ambitiöst flyktingpolitiskt program där man bland annat föreslår att nyanlända barn ska gå intensivkurser i svenska.

M tycker att nyanlända ska kunna få lärlingsanställningar och FP ställer sig bakom idén om att tvinga kommuner att ta emot flyktingar. V har kloka synpunkter om hur bostadsbidrag för asylsökande och  svenska för invandrare, SFI, ska göras bättre.

Flyktingkrisen har lett till att ledar- och debattsidor kommit att domineras av dysterkvistar. Men bortom allt gnäll finns faktiskt politiker som tar ansvar.

Det är hoppfullt.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.