ÅSIKT

När Bowie gjorde världen lite bättre

Foto: NBD TELEVISION LIMITED
Bowie hjälpte till att göra världen till en mer spännande plats.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är 44 år sedan David Bowie släppte sitt genombrottsalbum ”The rise and fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”.

Det går inte att komma undan den skivan om vi pratar om den nyss avlidne popikonen. Det var här världen

introducerades för den utomjordiske rockstjärnan Ziggy Stardust, i ilsket röd hockeyfrilla, smink och färgsprakande ”A clockwork orange”-uniform.

Bowie byggde mytologi kring Ziggy-karaktären, framställde honom som sexuellt ambivalent, farlig, en dyrkad outsider, större än livet, alltets centrum. 2016 känns det fortfarande radikalt.

När Bowie själv kom ut som bisexuell, 1972, hade det bara gått fem år sedan man avkriminaliserat homosexualitet

i Storbritannien. Samma år hölls den första Pride-manifestationen i landet.

En av de viktigaste figurerna

Samtidigt gick en miljon britter arbetslösa, industrier gick omkull, landet plågades av strejker och elbrist. Inflationen var skyhög.

Ur det perspektivet var Ziggy Stardust kanske en av de viktigaste politiska figurerna för Englands unga. Bowie berättade för dem att även i den mörkaste av tider och mest instängda miljöer är det rätt att stå ut, vara konstig, vara sig själv.

– Han sparkade upp garderobsdörren så att den lossnade från sina gångjärn. Jag kommer alltid att älska honom för det, sa författaren Rupert Smith i en intervju för några år sedan.

Tröstade och hjälpte

Dörren står öppen och i fyra årtionden hjälpte David Bowie till att göra världen till en mer spännande plats.

Men ännu blir pojkar i smink kallade bög. Fortfarande hånas och hatas människor som genom sina köns­uttryck faller utanför normen.

Ett popalbum förändrar inte världen, men många är de lyssnare, både straighta och hbtq, som vittnat om hur Bowie öppnade dörrar, tröstade och hjälpte dem ifrågasätta saker de tagit för givna.

I den sista låten på Ziggy-skivan, ”Rock & roll sucicide”, lovade Bowie sina lyssnare att han skulle hjälpa dem uthärda smärtan.

Nu är han borta.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.