ÅSIKT

Matfusket är en miljardaffär

Foto: MILJÖFÖRVALTNINGEN/ STOCKHOLM STAD
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ditt kravmärkta svenska kött kan i själva verket vara en blandning av svenskt kött och importerat kött från Tyskland och Nederländerna. Det kunde Aftonbladet berätta i går. Två gotländska företag ska under flera års tid ha köpt in och blandat svenskt och utländskt kött och sedan salufört det som kravmärkt och svenskt.

”Systematiskt fusk”

Under sex veckor i slutet av förra året såldes 23 ton utländskt kött till konsumenter över hela landet under förespeglingen att det var svenskt.

– Det här är bedrägeri, matfusk i sin klaraste form. Vi har aldrig stött på ett sådant omfattande systematiskt fusk tidigare, säger Daniel Selin, avdelningschef vid Stockholms livsmedelskontroll till Aftonbladet. Nu vill man förbjuda företagen att sälja och producera livsmedel. Beslutet tas på nästa sammanträde för miljö- och hälsoskyddsnämnden den 2 februari. För två år sedan larmade Riksrevisionen om att det finns stora brister i länsstyrelsernas kontroll av lantbrukens matproduktion. Många kommuner klarar inte uppdraget att kontrollera butiker och restauranger. Riksrevisionen menade att staten i åratal låtit bli att ta ansvar för en fungerande och rättssäker livsmedelskontroll. Både konsumenter och seriösa producenter drabbas.

Kräver hårdare tag

I vintras kom så Livsmedelsverket in med ett åtgärdsbatteri: Bättre samarbete mellan myndigheterna och samhället och ett samlat register över alla livsmedelsföretag.  Dessutom vill verket att man ska kunna dömas till fängelse om man bryter mot livsmedelslagen. Då skulle polis och åklagare få större befogenheter att utreda brotten. Regeringen borde lyssna på det där. Enligt Interpol omsätter förfalskad mat årligen 400 miljarder kronor och det är inte sällan

kriminella organisationer som står bakom. Om vi inte vill låta oss luras av skumma matfuskare kommer det att behövas bättre fungerande kontrollmekanismer och hårdare tag.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.