ÅSIKT

Åldersgräns på Snapchat är rätt

Bra att hindra it-bolag från att kartlägga barn.

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nu ska regeringen stoppa alla under 16 år från att hänga på Facebook och Snapchat. Den nyheten vaknade Sverige upp till i morse.

Krispanikskräck, förstås.

Men riktigt så illa är det inte.

Det var i fjol EU-parlamentet och ministerrådet kom överens om att företag som Facebook, Google och Twitter är förbjudna att hantera data från alla under 16 år om de inte först inhämtat föräldrarnas tillstånd.

Ska bli svensk lag

I regelpaketet som man kom överens om förbjuder man också it-företag att dela vidare användarnas personliga data, om man inte uttryckligen fått tillstånd av användarna att göra just det.

Detta ska nu alltså bli svensk lag.

– Ja, den förordning som man tagit på EU-nivå säger att det ska vara en 16-årsgräns med möjlighet att gå ner till 13-årsgräns. Det är en bindande förordning så nånstans där kommer det svenska regelverket att hamna, säger konsumentminister Per Bolund (MP) till SVT.

Att stora it-företag - vars affärsmodeller i mångt och mycket handlar om att samla in data om sina användare och sälja det vidare - inte gillar det här är inte så konstigt. Att ungar inte gillar det får man också förstå. Vuxna borde dock välkomna det. Barns integritet på nätet är något vi brukar vilja värna.

Men hur det kommer att se ut i praktiken är fortfarande dunkelt. Regeringen ska tillsätta en utredning.

Vill kartlägga barn

Bortom ett vildsint lobbyarbete så har it-företagen en del egna idéer för hur man ska klara sig även efter att direktivet blir lag i Europa. Vi kan nog räkna med att det dyker upp fler rutor där man klickar för att ger sitt tillstånd till att ens göranden i sociala medier krängs vidare.

Redan i dag är det så att Facebook inte släpper in barn under 13 år eftersom amerikanska regler kräver föräldrars tillstånd för datainsamling. Snapchat och Youtube har lanserat särskilda appar för barn under 13.

Oavsett hur detta slutar är det bra att EU vill försvåra för multinationella företags att fritt kartlägga vad barn sysslar med på nätet.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Daniel Swedin