ÅSIKT

Snart hjälper inte medicinerna längre

Foto: TT
Odlingsplatta med bakterier, varar några är resistenta mot antibiotika.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Frossa, vätskeförlust, muskelvärk, kramper och sedan döden. Under några sommarmånader 1834 dog över 12 600 människor i Sverige i kolera. Det var första, men inte sista gången, sjukdomen drabbade vårt land.

Mellan 1834 och 1874 rapporterades elva epidemier med kolera i Sverige och totalt dog under dessa omkring 37 000 personer.

I dag behöver vi inte oroa oss. Vetenskapen har givit oss läkemedel och mänskligheten har kunnat begränsa och utrota många av de sjukdomar som förr utplånade miljoner.

En ny bakterie

Men antibiotika, 1900-talets kanske största medicinska landvinning, överanvänds, felanvänds och ges till djur vi sedan äter upp. Och resultatet är motståndskraftiga bakterier som måste behandlas med allt mer specialiserade mediciner.

I förra veckan upptäckte Folkhälsomyndigheten en ny bakterie som är resistent mot den antibiotikagrupp som varit den sista som bakterier inte utvecklat resistens mot. Den hittades hos två personer som varit på resa i Asien, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Det är inte utan att man blir nervös.

Resistensen sprids lätt mellan olika bakteriearter, och nu oroas vetenskapsmän att bakterien ska kombineras med andra, bli totalresistent och sedan spridas över världen.

Vad händer när botemedlen inte biter längre? Människor kommer åter att dö av vanliga sjukdomar, sjukdomar som vi i dag betraktar som oskyldiga.

Redan nu insjuknar många miljoner människor över hela världen årligen i infektioner orsakade av resistenta bakteriestammar och många hundra dör därför att det inte längre finns några effektiva antibiotika för att bota dem.

Världen håller andan

I Folkhälsomyndighetens statistik ökar också rapporterna om resistenta bakterier, även om Sverige inte är lika illa ute som vissa afrikanska och asiatiska länder.

Världen håller nu andan inför att nya antibiotikaalternativ kan utvecklas, men vi kan göra skillnad och ställa krav för att bekämpa antibiotikaresistensen.

Då handlar det om att sluta med antibiotika i djuruppfödningen och att minska den totala användningen av antibiotika och spara den till dem som behöver den allra mest.