ÅSIKT

Gangsters och pedofiler – sköter om vår välfärd

Foto: TT
En granskning som Dagens Nyheter har gjort visar att bland annat Halmstad och Helsingborg placerat barn hos ett företag där en av de huvudansvariga enligt tidningen är en 39-åring som enligt Kriminalvården "har kopplingar till grov organiserad brottslighet".
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är mycket som är konstigt.

En kort resumé:

Ett västsvenskt vårdhem för unga med drogproblem anlitade mc-gänget Hell's angels. De unga fick beskydd av gänget och renoverade presidentens hem.

Rehabiliteringshem för unga och sköra människor har skötts av grovt kriminella. Familjehemsföretag har samarbetat tätt med den i dag mördade torpeden Mille Markovic.

En dömd pedofil startade och drev tre friskolor i Stockholmsområdet. När pedofilen åkte in i fängelse för nya brott överlämnade han verksamheten till en kollega och dennes hustru. Kvinnan hade precis avtjänat ett fängelsestraff för grovt koppleri.

En annan pedofil sökte för några år sedan jobb som rut-subventionerad barnvakt och startade samtidigt en barnvaktsfirma.

Hjärntvätt för jobb

Det är mycket som är konstigt, och då har vi inte ens pratat om jobbcoacher som med hjälp av healing, beröringsterapi och hjärntvätt skulle göra oss mer arbetsamma. Vi har heller inte nämnt att rekryteringar till terrorsekten IS misstänks ha pågått bland Arbetsförmedlingens etableringslotsar eller att skivbolagsdirektörer och dokusåpadeltagare gjort storkovan på flyktingbarn.

Däremot kan vi nämna att Dagens Nyheter i dag avslöjar att Halmstads kommun har placerat ensamkommande flyktingbarn i ett nystartat familjehem där en av de ansvariga är en 39-åring som enligt Kriminalvården "har kopplingar till grov organiserad brottslighet".

Enligt tidningen har 39-åringen dömts flera gånger - våldsbrott, bokföringsbrott och försök till grovt bedrägeri, bland annat - och har band till Bandidos MC. Just nu utreds han för grova bedrägerier.

Hemmet saknar dessutom tillstånd att bedriva HVB-verksamhet, enligt Dagens Nyheter. 

– Vi såg detta som den minst dåliga lösningen. Killarna hade ingen erfarenhet, men de hade koll på läget. Vi tog beslutet med öppna ögon trots att vi var medvetna om att vi tänjde hårt på reglerna, säger Eric Semb, kvalitetschef på socialförvaltningen i Halmstad.

Den minst dåliga lösningen för alla utom barnen som berörs, möjligen.

Skummar ser sin chans

Det är en spännande tid när pedofiler och gangsters sköter om vår välfärd. Och det finns ett mönster här.

Det handlar om områden där privatiseringarna drivits som längst. Det är samhälleliga sektorer som privatiserats, outsourcats och konkurrensutsatts och där allehanda skummisar insett att det finns en plats för dem.

– Vi tittar på var vissa aktörer finns och om de finns där pengar kan tjänas på det offentliga. Vi vet att där pengar betalas ut, dit beger de sig, säger Pia Bergman på Skatteverket, som arbetar med att granska organiserad brottslighet.

Det är också verksamheter som finansieras av våra skattepengar och betalas ut av olika myndigheter. Det borde inte vara omöjligt att hålla sexualbrottslingar och gravt kriminella borta.

Ändå visar det sig just omöjligt. Igen och igen.

Ja, det är mycket som är konstigt.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.