ÅSIKT

Skriv böcker om bostadsknaseriet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: CAROLINA BYRMO
Magdalena Andersson är handlingsförlamad när hon lägger fram politik som alliansen vill se, meddelar alliansen.
LEDARE

“Hur bygger och planerar vi så att det inte bara blir vackert och funktionellt, utan så att vi garanterar alla invånares lika möjligheter till bostad, utbildning, kultur, livskvalitet, trygghet och inflytande?”

Pressmeddelandet kommer från Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. När den invigs i september så kommer “staden” vara ett temaområde. Stadsbyggnad, stadsutveckling och stadens roll i litteraturen ska diskuteras i mässlokalerna.

Kanske kommer det i framtiden att skrivas böcker om de bostadspolitiska knaserier som utspelade sig under tisdagen den 21 juni 2016.

Handlingsförlamad

Först meddelar C, KD, L och M - via Dagens Nyheters debattsida - att man lämnar de bostadspolitiska samtalen med regeringen och V. Regeringen är för försiktig och - om man ska tro Jan Björklund - “handlingsförlamad”.

Sedan kallar Peter Eriksson och Magdalena Andersson till en pressträff och berättar att regeringen ska tillsätta en särskild förhandlingsperson som ska se till att fler storskaliga byggprojekt kommer i gång.

Man ska dessutom ge statliga bostadsbolag i uppdrag att öka byggandet. Man slopar taket för uppskovet på reavinstskatten. Man tänker ge kommuner möjlighet att bygga på mark staten äger. Man vill öka det industriella byggandet genom förenklade regelverk och man vill minska kraven på detaljplaner när byggen ska dras i gång.

Det kommer förstås inte räcka för att snabbt bygga ikapp bostadsbristen, men det är ett rejält steg i rätt riktning.

Nästan allt det där fanns dessutom med när högerpartierna i sin debattext listade vad de inte fått gehör för - och vad som fått dem att lämna samtalen.

Uppnått nirvana

Som en bisarr twist lät Liberalernas Erik Ullenhag senare under dagen förstå att de så kallade allianspartierna inte tänker stoppa regeringens förslag när de läggs fram i riksdagen.

Vad är det som pågår? Har högerns partitaktiserande till slut uppnått nirvana?

I en tid där 250 kommuner plågas av bostadsbrist, där folk betalar ockerhyror för andra- och tredjehandskontrakt, där trångboddheten breder ut sig och bostadsköerna växer måste det till slut skrivas böcker om dagens bostadspolitiska apspel.

ARTIKELN HANDLAR OM