ÅSIKT

Ska EU rädda min småländska by?

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När eftermiddagsbussen från Växjö stannar för ett ovanligt trafikljus ser man rakt in i Maud Olofssons glada ögon.

Det är bara en affisch som sitter vid centerpartiets lokala högkvarter. Men hon ser ut som om hon kommit på någon mer av Hitlers ”tokigheter”.

Som om han var som Emil i Lönneberga.

Mina vanliga sommartrakter, sydligaste Småland, är gammalt center-country. Men det är inget mot när de fortfarande hette bondeförbundet.

Då gjorde de ändå verkliga tokigheter när det gäller nazism och rasism.

Bondeförbundet var det parti som ”starkast tagit till sig de rasbiologiska föreställningarna”, heter det i historikerna Svanberg–Tydéns standardverk ”Sverige och förintelsen”. I partiprogrammet från 1933 – året då Hitler fick makten – står om ”den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement”.

Och i riksdagens flyktingdebatt 1939 – just före världskrigets utbrott – var det en bondeförbundare, Otto Wallén, som ”utan att blygas” erkände: ”i dag är jag antisemit”.

I Smålandsposten ser jag när det centerpartistiska kommunalrådet invigt något. Senast var det en travbana för hästar i centralorten Tingsryd.

De är mycket för hästar här i kommunen. De säger att det går en häst på var sjunde invånare.

Så då satsar de över 50 miljoner kronor på en travbana som ska vara en engelsk mil lång, ovanligt i Europa.

Ja, de har fått EU-bidrag också. Då gillar centern EU.

Men att se till att vårt Urshult, någon mil från travbanan, har en enda fungerande livsmedelsbutik, det klarar inte det centerpartistiska kommunalrådet.

När jag var grabb här, in på 50-talet, fanns det ett helt knippe affärer. Nu stängde den sista för gott. I ett samhälle med 2 000 invånare och många fler på sommaren.

Den sista butiken ligger med mörklagda skyltfönster i middagshettan, några turister rycker förgäves i dörren. Det är som en scen i en Kaurismäki-film.

Jag får köra min gamla cykel till campingplatsen där de åtminstone säljer filmjölk.

Kan inte centern tala med EU så att vi får mat till byn när de är färdiga med travbanan?

Pratar med gamla kompisar om läget sen jag var här nere förra sommaren. Hasse, som jobbar inom polisen i Småland, har en särskild insyn. Han säger att det är särskilt svårt med gatubarnen från Östeuropa.

– Dom vill ju inte ens att man försöker hjälpa dom.

Östeuropeiska gatubarn – när såg jag senast om sådant? När jag läste om Ryszard Kapuscinskis bok om Sovjetimperiets sönderfall.

”Hur byggdes kommunismen?” frågar Kapuscinski (som själv första gången mötte Sovjetmakten som barn i östra Polen).

”Kommunismen byggdes av Stalin med hjälp av de hemlösa barnen. Miljoner föräldralösa, hungriga och barfota ungar drev omkring på Rysslands vägar. De stal vad de kom över. Stalin spärrade in dem på internat. Där fick de lära sig att hata, och när de blev vuxna ikläddes de NKVD-uniformer. NKVD höll folket i djurisk skräck: ’Där har du kommunismen’.”

Och vad har vi i Småland sommaren 2003?

En fläkt från stora världen: Hans Blix talar i radions Sommarprogram.

Men är han en så märkvärdig internationalist?

Jag fastnar på att han inte kan uttala amerikanske pianisten Hoagy Carmichaels namn eller ”An der schönen blauen Donau” på normal tyska.

Hans svenska är dock vackert Uppsalaakademisk.