ÅSIKT

Det lugnar ner sig efter midsommar

1 av 3
BRA Jasminen – förför.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När jasminen slår ut börjar den riktiga sommaren. Här i Mellansverige brukar den stå i blom lagom till midsommar, förförisk och lätt sövande. Snart är det semester, lovar den.

När jasminen slår ut är den hektiska försommaren över. För många av oss är månaderna maj-juni rätt pressande. Det är mycket man ska hinna med: skolavslutningen, studentexamen, personalfesten och mitt i alltihopa ska man avsluta allt på jobbet innan det är dags för semester.

Efter midsommar faller jasminens blommor och naturen blir behagligt jämngrön.

Vi tar allt senare semestrar, faktiskt. I dag väntar många svenskar till augusti. Annat var det när jag var barn. Mamma och pappa hade tre veckors semester efter midsommar, resten av sommarlovet fick vi barn hänga hos morfar. Det här var på den tiden barn fortfarande hade en morfar i ett rött hus på landet.

Flygbolaget Sas har gjort en undersökning av vad dagens svenskar vill göra på semestern. Om vi får drömma vill vi åka utomlands, gärna till Spanien, Italien eller Grekland. Ju yngre vi är, ju mer sol vill vi ha. Barnfamiljerna är de minst kräsna, bara de slipper myggen och ungarna får bada så blir semestern säkert ok.

Våra drömmar är realistiska. Nordea har kartlagt hur mycket pengar vi kommer att lägga ner på semestern i år. Ensamstående soldyrkare lägger ner mer pengar på semestern än vad flerbarnsfamiljen gör. De ensamstående kommer till och med att lägga ner mer pengar på semestern i år än i fjol.

Barnfamiljerna tvingas däremot snåla in på semesterkontot i år.

Totalt har 33 procent av svenskarna valt en billigare semester i år och främsta anledningen är att hushållens ekonomi blivit sämre. En klar majoritet kommer att tillbringa semestern i Sverige. 62 procent tror att de helt enkelt kommer att stanna hemma.

Bland låginkomsttagarna stannar 71 procent hemma.

Efter midsommar blir klasskillnaderna tydliga.

Under sommaren blir även könsskillnaderna tydliga. Det spelar ingen roll om vi har en engångsgrill i parken eller värsta Webergrillen på fina bryggan. På sommaren börjar männen laga mat.

När min familj har sommarfest samlas ­alla män runt grillen, ­maken, brorsorna och svärsönerna ställer sig i en mangrann ring runt elden. De tar en klunk öl och kommenterar lågorna. När kan de lägga på laxen?

Vi av det andra könet samlas i köket för att skrubba potatis, strimla sallad, röra såser och ständigt detta diskande!

Till allas tröst vill jag ge sommarens enklaste sallad. Den passar till ­alla former av sotig ­sommarmat:

(4 personer)

1 burk ananas i sitt eget spad

1-2 knipplökar

1 röd paprika

Lite hackad röd chili efter smak

1 dl kokosflingor

2 pressade limefrukter

salt

Blanda allt, pressa över limesaften.

ARTIKELN HANDLAR OM