ÅSIKT

John McCain blir yr när han står upp

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AP
Har en diger sjukjournal.

Han är USA:s äldsta presidentkandidat någonsin.

I lördags fyllde John McCain 72 år och han firade med att bjuda in den kristna högern till kalaset. Det var då han utsåg Sarah Palin till sin vicepresidentkandidat och den kvinnan har under de senaste dygnen gett de konservativa abortmotståndarna nya argument.

I våras valde Sarah Palin att föda sonen Trig som har Downs syndrom.

I vinter kommer dottern Bristol att föda sitt barn, trots att hon bara är 17 år gammal. Hon kommer att gifta sig med barnets far, en 18-årig hockeybuse som uppenbarligen är mer tveksam till föräldraskapet.

Det är hjärtslitande att se Bristols ansikte kablas ut över 100 000-tals webbsajter.

Vicepresidentkandidaten lovar att ge sin dotter allt stöd, men vad hjälper det när hon redan lämnat ut flickans kärleksliv world wide?

Bristol har blivit ett vapen i den amerikanska presidentvalskampanjen och hennes mamma står bredvid och ler.

I natt kommer John McCain att hålla sitt tal till konventet. Han kommer att tala om familjen, family values. Han har satt in en charmoffensiv mot den kristna högern och Frank Donatelli i den republikanska partiledningen bedyrade nyligen för en grupp konservativa väljare, att John McCain kommer att driva en politik för livet, pro-life. Mot abort. Det är klart att han visste vad han gjorde när han utsåg Sarah Palin till sin vicekvinna. Nu återstår det bara att se om hon tål den mediala granskning hon nu kommer att utsättas för. Hon har drivit en hård regim hemma i Alaska, hon kallas för Sarah Barracuda där uppe.

Det är möjligt att John McCain, i en helt annan mening, behöver en livgivande kampanj. Han är trots allt 72 år. När Sarah Palin står bredvid honom ser han inte ut som hennes pappa, snarare som hennes farfar. Han är stel i kroppen och nyligen lämnade han ut hela sin sjukjournal för att bevisa att han klarar presidentjobbet:

Han har opererat bort fyra maligna melanom. Ett av dem satt vid tinningen och där fick läkarna skära djupt, det är den bort-opererade cancern som gjort hans käkparti så framträdande. Han medicinerar mot njursten, hans blodtryck är högt. Han har opererat bort flera polyper ur ändtarmen... i bland blir han yr när han står upp. Det mesta är helt normalt för en man som börjar bli gammal.

Sett ur det perspektivet är hans val av vicepresident extra viktigt.

Han brukar säga att han har fler ärr än Frankenstein, och syftar på sin tid som krigsfånge i Vietnam. Han är en hjälte och hans You Tube-sida toppas av bilder från det nordvietnamesiska fånglägret.

Han är en hök och han har alltid försvarat kriget i Irak. Sarah Palin har just skickat ut äldste sonen Track i kriget. Hon säger att hon är en stolt förälder.