ÅSIKT

Det blir en snål höst

LEDARE

Dagens beslut att höja räntan slår hårt mot de svenska hushållen. Riksbanken väljer att försvaga en konjunktur som redan är på väg ner.

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Beslutet att höja reporäntan med 0,25 procentenheter till 4,75 procent presenterades på torsdagsförmiddagen.

Det innebär att de svenska hushållen kommer att drabbas av högre räntekostnader. Det gäller inte minst barnfamiljer som ofta investerat i nya bostäder med höga lån.

Påverkar alla med lån

Men beslutet att höja räntan påverkar förstås alla som har lånat pengar.

Riksbanken hänvisar till inflationen och menar att priserna på mat och olja har rusat iväg. Nu är det inte är de svenska konsumenternas slöseri som drivit inflationen, utan snarare den internationella bristen på olja och mat. Riksbanken väljer ändå att strypa svenskarnas handlingsutrymme.

Men, som LO-ekonomen Dan Andersson säger, svenskarna är inte dumma. De kräver inte löneökningar bara för att matpriserna går upp. De vet att arbetsgivarna inte har råd att betala ut höga löner i en begynnande lågkonjunktur.

Vi handlar mindre

Riksbanken hade inte behövt höja räntan.

Men nu gjorde man det och resultatet innebär att vi får dyrare lån. Det blir mindre pengar kvar i plånboken och då handlar vi färre svenska varor. Företagen får färre kunder och den begynnande lågkonjunkturen tar verklig fart. Riksbanken slår ifrån sig och menar att efterfrågan på varor inte är bankens sak.

Det blir en snål höst för de svenska hushållen.

EF

ARTIKELN HANDLAR OM