ÅSIKT

Krisen i trädgården

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tant Elsa begrep sig inte på sommartiden. Hon ville aldrig acceptera att vi skulle ställa fram klockan och envist hävdade hon:

–?Ja, ja, egentligen är hon faktiskt bara fem.

För tant Elsa stod tiden still. Hon var uppvuxen på en bondgård och såg väldigt praktiskt på naturen. På somrarna fick vi storstadsbarn åka ut till landet där hon tog emot med någon slags butter kärlek.

–?Ja nu växer ogräset, sa hon och skickade ut oss med skyffeljärnen.

När midsommaren stod som ljuvast och syren och jasmin doftade tungt över gräsmattan satt tant Elsa på verandan och tittade ut.

–?Nu vänder det, nu blir det bara mörkare och mörkare.

Så blev det, nätterna blev längre, sommaren skiftade från ljusgrönt till mörkgrönt och vi barn fuskade med ogräset i trädgårdslanden.

I vuxen ålder gör jag allt för att återskapa den där miljön. Jag odlar både syren och jasmin på balkongen.

Tant Elsa levde genom depression och världskrig. Hon odlade allt som gick att äta och hon syltade, saftade och lade in så att maten skulle hålla sig över vintern. Inget skulle förfaras. När vi kom ut till midsommar skrapade hon möglet av fjolårsmoset och slevade upp.

Hon var fostrad i kristider då man odlade och sparade. Under världskrigen odlade en hel folkrörelse de trädgårdar som i USA och Storbritannien kom att kallas victory gardens. Segerns trädgårdar.

Man plogade upp bakgårdar, parker, skolgårdar och idrottsplatser för att plantera grönsaker. Nationen behövde mat och odlingen stärkte gemenskapen.

I dag upplever världen en helt annan sorts kris, men hungern och bristen på bra mat är densamma.

Under andra världskriget var det presidentfrun Eleanor Roosevelt som stod i spetsen för segerns trädgårdar. I dag är det Michelle Obama som anför styrkorna och föregår med gott exempel.

Nu plöjs den södra gräsmattan utanför Vita huset för odling. Här ska 55 olika grödor planteras och odlas lokalt och biodynamiskt. Familjen Obama gillar mexikansk mat så det blir en del pepparfrukter, meddelar New York Times. Samt sallad, spenat, grönkål, kryddor och bär.

Michelle Obama kommer dock inte att sylta och safta, det har hon en hel stab som sköter om. Bill Yosses som är chef över Vita husets konditorer säger att han knappt kan vänta på den första bärskörden.

Den nya generationen victory gardens sprider sig vidare över USA.

I San Francisco drivs ett projekt för odling på bakgårdar, tak och i fönsterlådor.

Biodynamisk mat för ett folk som fått för många pommes frites. Gratis grönsaker till ett folk som knappt har råd.

Här hemma i Sverige är årets odlingstrend nostalgisk som en överväxt engelsk trädgård. Ni vet, massor av gröna blad och en prunkande ros i ett sprucket kärl.

I går öppnade årets trädgårdsmässa i Stockholm. I år säljs det extra mycket grönsaksfrön. Bland blommorna står azalean i centrum, denna prunkande blomma som kräver minst en hemmafru för att överleva.

Krisen märks på mässan, nu ska kvinnorna hålla sig hemma i blommiga förkläden, Garden girls.

Annat var det med tant Elsa. Hon hade varit med, hon hade städrock.