ÅSIKT

Goda råd av ryssen

Foto: ap, lotte fernvall
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är möjligt att Maud Olofsson fick några goda råd av Rysslands president Dimitrij Medvedev innan han lämnade Stockholm. Säga vad man vill, han har i alla fall kontroll över sina energibolag.

Maud Olofsson tog under alla omständigheter till en känd rysk metod när hon i går gick in på Vattenfalls-

krisens åttonde dygn: locket på. Ingenting har egentligen hänt, allt är bra.

När jag mötte henne i tv-studion i går morse förklarade hon att hon aldrig kallade till någon presskonferens för att klaga på Vattenfall. Hon samlade bara några journalister som god service till media.

Hon har inte haft några kommunikationsproblem med företaget. Kontakten har varit god och är det någon som klagat på den så har han fel.

Vattenfalls ledning vet precis vad den ska göra, sa hon. Ja, ledningen behöver egentligen inga nya ägardirektiv för den vet redan att man ska leda omställningen till förnybar energi. Maud Olofsson och Centerpartiet vill behålla Vattenfall i statlig ägo och helst inte bygga några nya kärnkraftverk.

Utanför tv-studion och hela vägen ut ur tv-huset förklarade Maud Olofsson i högt tonläge att hon försökt vara så tydlig som möjligt. Hon har haft flera möten med Vattenfalls ledning.

I sådana fall var det väl ledningen som inte lyssnade på Maud Olofsson. Kanske valde den att lyssna på en helt annan minister.

I dag samlas Folkpartiet till landsmöte i Växjö och på lördag kommer energifrågorna upp till förhandling. I partiets klimatrapport nämns ordet kärnkraft 55 gånger. Det är ingen tvekan om att det här är partiet som vill lösa klimatfrågan med fler reaktorer.

Men folkpartiledaren Jan Björklund kunde inte hålla sig ens fram till lördag. I veckan förklarade han på en egen pressträff att han vill sälja ut Vattenfall och bygga fler reaktorer.

Med sådana kolleger behöver man ingen opposition. Det är inte konstigt att Maud Olofsson är både stingslig och nervös. Här försöker hon klara sig genom krisen och så är det en regeringskollega som drar undan mattan för henne.

Om den här striden utspelat sig på Göran Perssons tid hade han låtit stormen bedarra och till jul hade han utsett Maud Olofsson till ambassadör i Brasilien. För Fredrik Reinfeldt är det inte lika lätt. Maud Olofsson är visserligen hans minister, men hon är utsedd av Centerpartiet och just nu slits hon mellan regeringen och partikamraterna.

Kanske fick även Fredrik Reinfeldt några goda råd av Dimitrij Medvedev. Mannen som beordrar fram gasledningar och som vet hur man håller samman en regering även när det närmar sig valrörelse.