ÅSIKT

Vägra vanvårdad gris på julbordet

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är en månad kvar till jul och skinkan står oss redan upp i halsen.

När det svenska djurskyddet inte fungerar får konsumenterna visa sin makt och vägra vanvårdad gris till jul.

Sedan måste djurskyddet återupprättas. I år har vi fått flera rapporter om plågade grisar. På ett slakteri i Luleå skållades en gris levande. Trots kritik ändrade inte slakteriet rutinerna förrän ytterligare en gris upptäcktes levande i skållkaret. Den slakteriskandalen avslöjades i våras.

I går uppdagades så vanvården på den gård som ägs av köttböndernas själva ordförande, Lars Hultström på Swedish meat. Hans grisar visade alla tecken på ren vanvård. Länsstyrelsen planerade omedelbar inspektion och Lars Hultström själv tog en time-out. Det är klart att avslöjandena om vanvård skadar svensk köttproduktion.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson är upprörd och ledsen, säger han. Han är själv gammal grisbonde. Så sent som i förra veckan stod han i riksdagen och propagerade för bra mat som är producerad med gott djurskydd. På regeringens hemsida blir han nästan poetisk när han beskrivet matlandet Sverige:

”Djurens hälsa och välbefinnande sätts alltid i fokus, liksom det ekologiska odlandet, miljötänkandet och en hållbar matproduktion i de odlade och vilda landskapen samt i havet. ”

I själva verket var det Eskil Erlandsson som la ner Djurskyddsmyndigheten och flyttade tillbaka ansvaret till Jordbruksverket. Han har dessutom flyttat djurtillsynen från kommunerna till länsstyrelserna utan att skicka med tillräckliga resurser. Sverige kan aldrig bli världens bästa matland om vi monterar ner tillsynen. Det går uppenbarligen inte att lita på näringen när själva köttbasen avslöjas som djurplågare.

Den svenska djurskyddslagstiftningen är 20 år gammal, den måste moderniseras. Just nu jobbar en utredning med att ta fram förslag på en ny lagstiftning och när den blir klar ett halvår efter valet har vi förhoppningsvis en röd-grön regering som tar ansvar för djurskyddet igen.

I väntan på den får vi förlita oss på konsumenterna. Vägra vanvårdad gris i jul.

Grisar ska inte trängas ihop i trånga bås utan halm. De ska kunna gå ute och böka i jorden och när de slaktas ska det ske på bästa möjliga sätt.