ÅSIKT

Obama ännu en president i krig

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Från West Point till rådhuset i Oslo.

President Barack Obama kommer verkligen att göra en resa under närmsta veckan: från Commander in Chief till internationell fredsduva. Frågan är bara hur trovärdig han blir när han väl kommer fram till Oslo i mitten av nästa vecka.

Han må prata om fred i sitt tacktal till Nobelpubliken, han förblir bara en i raden av krigförande amerikanska­ presidenter. Han blir ansvarig för 100?000 amerikanska soldater i Afghanistan och även om han pratar om en bortre tidsgräns kvarstår det faktum att han nu trappar upp insatserna.

Upptrappningen väcker protester, framför allt från demokrater i kongressen. Barack Obama pressas från olika håll, precis som sina företrädare. Jag minns en sång från ett helt annat krig:

”Have no fear of escalation

?I am trying everyone to please.

Though it isn’t really war

we’re sending fifty thousand more

to help save Vietnam from Vietnamese.”­

Några av er kommer säkert ihåg sången som Tom Paxton skrev om president Lyndon B Johnson. Den handlar om hur Lyndon Johnson förnekar att det är krig trots att han skickar fler soldater till Vietnam.

I sin presidentvalskampanj 1964 lovade Lyndon Johnson att trappa ner kriget i Vietnam. Som nyvald president drev han många inrikesfrågor som sjukvård, utbildning, mänskliga rättigheter, miljö och migration. Men redan 1965 tog kriget över, amerikanerna vände sig emot honom och i dag minns vi bara att det var Lyndon B Johnson som trappade upp Vietnamkriget.

När Harry S Truman omvaldes som president efter andra världskriget satsade även han på inrikespolitiken, hans Fair Deal skulle ge amerikanerna bättre sjukvård och moderna bostäder. Det blev Koreakriget som fällde honom.

Under Harry Trumans tid sjöngs inte många protestsånger. Under kalla krigets första år var protestsångare lika med kommunister. Pete Seeger var en annan protestsångare som nästan hamnade i fängelse anklagad för kommunism. Men när Barack Obama installerades som president var det den 90-årige Pete Seeger som fick sjunga med Bruce Springsteen.

Frågan är vad gamle Pete sjunger i dag?

Bring ’em home, kanske. Ta hem soldaterna.