ÅSIKT

Sexturismen ingen vill se

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Om du såg misstänkt barnsexturism på semestern, skulle du anmäla den då?

Frågan är aktuell, för just nu råder det högsäsong på södra halvklotet. Tusentals svenskar befinner sig i varma länder som Vietnam, Kambodja, Indien, Thailand eller Brasilien. Kända turistmål för alla som vill ha sol mitt i vintern. Men också några av världens centrum för barnsexturism.

Kommersiella övergrepp på barn förekommer egentligen över hela världen, varhelst det finns fattiga barn som kan säljas till dem som vill betala.

I sin nuvarande form är barnsexturismen ett arv från Vietnamkriget då amerikanska soldater åkte till Filippinerna och Thailand på permission.

Organisationen Ecpat beskriver hur en hel industri växte upp kring soldaternas efterfrågan på bordeller och go-gobarer. Mellanhänder, hallickar och människohandlare tjänade grova pengar på soldaterna. När Vietnamkriget tog slut hade Thailand och Filippinerna en etablerad sexindustri som behövde nya kunder.

Det dröjde inte länge förrän en helt ny kundkrets lockades till de här länderna.

Barnsexhandeln är numera en organiserad och kriminell verksamhet som på många sätt liknar narkotikahandeln. Frånsett då, att den inte haft samma politiska dignitet. Barnsexturism är skamlig, ingenting man pratar om, och de rättsliga myndigheterna har inte varit några undantag.

Ingen vet hur många svenska män som reser utomlands för att förgripa sig på barn. Vi vet bara att de förekommer och att de nästan alltid är män. I övrigt saknas information om förövarna.

Brottsförebyggande rådet hänvisar till FBI, som menar att förövarna allt oftare stannar länge på resmålet för att bygga upp en kontakt med barnet. Men det finns också förövare som griper tillfället i fyllan och villan, utomlands gäller inte samma regler som hemma och då är det ok att ha sex med ett barn. En 14-åring på semestern är snart glömd.

Svenska poliser, resebyråer och ambassader arbetar för att förhindra övergreppen, men frågan saknar politisk tyngd eftersom den handlar om fattiga barn i andra länder.

Svenska barnsexturister kan dömas i Sverige förutsatt att brotten anmäls. Det är bara att gå in på polisens hemsida och den når man från vilket internetkafé som helst.

ARTIKELN HANDLAR OM