ÅSIKT

Ett anständigt land

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nu är man väl ändå ganska less på den här sommaren. Vi behöver regn så att svampen kommer upp.

Jag har fått lovande rapporter från svampskogen, så när ni läser det här sitter jag redan på bussen bort från stan. För mig kan valrörelsen vänta några dar. Eller som Karlfeldt skrev:

”Vad bryr jag mig om tsaren, se staren, se staren”

Det ska bli skönt att dra på sig jeans och gympaskor igen, högsommarvärmen ställer alldeles för höga krav på en medelålders kvinna. Egentligen gör det inte så mycket om jag inte hittar någon svamp, det är skogen jag är ute efter. Ni vet tystnaden som egentligen inte alls är tyst utan full av knak, sus och fågelläten.

Men det som blir min njutning är andra människors plåga. I veckan kunde vi läsa om ännu en grupp bärplockare som lockats till Sverige av skrupelfria bemanningsföretag. Bärplockarna kommer hit från Thailand, Vietnam, Kina eller Bangladesh. De har belånat hus och hem för att åka till Sverige och tjäna pengar.

De får betala hyra för en madrass på golvet i en svensk gympasal och om de inte kan plocka 90 kilo lingon per dag blir det ingen lön.

Arbetsmarknadsminister Tobias Billström tror att rädslan för vanrykte ska få människohandlarna att skärpa sig till nästa säsong. Jag tror att de bryr sig mer om lättförtjänta pengar.

Reglerna måste skärpas, Sverige är ett anständigt land.

För många år sedan bodde jag i Roslagen. Då var jag en av dem som bävade inför sommarsäsongen när stockholmarna kom ut och gick runt på Ica i shorts och bar överkropp.

I år kom jag tillbaka några veckor på besök och upptäckte att ingenting har förändrats. Sommargästerna äger visserligen sina stugor, men de tror att de har köpt hela naturen, stranden, ängarna och havet. De fäller ner bommar och sätter upp skyltar som förbjuder folk att bada vid deras strand.

De begår våld på naturen, skyfflar ut sand och bygger groggverandor nere vid vattenbrynet där medlemmarna i samfälligheten kan sitta och ta sig ett glas i solnedgången. Om någon okänd person skulle våga sig ner mot stranden kommer samfällighetsordföranden myndigt fram:

– Hallå där. Den här stranden är inte för obehöriga.

Allemansrätten är inskriven i en av Sveriges fyra grundlagar (2 kap. 18 § Regeringsformen). Den gäller även i Roslagen.

Innan hösten är här måste vi passera rötmånaden. Vi är mitt uppe i den tid då luftfuktigheten är som högst och bakterierna växer som bäst.

Ekot rapporterar om en allvarlig typ av listeriabakterier som nästan bara drabbar äldre personer med nedsatt immunförsvar. Allt fler blir svårt sjuka av bakterien som finns i hela EU.

Forskarna vet inte hur den sprider sig, men man misstänker färdigmat.

Det är skördetid, nu finns det närproducerad mat man mår bra av. Skippa de svarta plastlådorna till de äldre och bjud på äpplen, morötter eller varför inte – kantareller.