ÅSIKT

2010 blir det stora egoåret

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Valets viktigaste miljödebatt hölls i går mitt i centrala Stockholm. Även storstaden kan bjuda på verkliga naturupplevelser. Solen strålade in genom de vidöppna balkongdörrarna på Södra teatern. Nedanför Mosebacke låg Saltsjön spegelblank och så vacker att man inte ville tro att den är både övergödd och nästan utfiskad.

Det var Naturskyddsföreningen som bjudit in till sin sedvanliga utfrågning av de politiska partierna. Den har ­blivit en tradition strax före valen och riksdagspartiernas miljötalespersoner kom väl förberedda, Maria Wetterstrand, Anders Ygeman – ja, det var ­bara ­miljöminister Andreas Carlgren som saknades.

Han besökte en biogasanläggning i Lidköping.

Naturskyddsföreningens traditionella valutfrågning kan väl knappast ha kommit som en överraskning för miljöministern. Men han föredrog kanske biogasanläggningen framför att mätas mot den rödgröna oppositionen.

Kanske var han bara sur på Naturskyddsföreningen som tycker att hans miljöpolitik varit dålig. Ja, riktigt dålig, enligt föreningens tidning Sveriges natur.

Nu handlade utfrågningen mer om vad partierna vill göra under nästa mandatperiod och det blev för en gångs skull en sansad valdebatt utan påhopp och överbud. Och miljöministern, han nämndes knappt alls. Bara när Socialdemokraternas Anders Ygeman gjorde sig lustig över Andreas Carlgrens supermiljöbilspremie. Men den kan man faktiskt skoja om, för man kan inte ta en premie som gynnar fem promille av bilinköpen på allvar.

Supermiljöbilspremien kommer inte att rädda klimatet. Det krävs mer än så för att klara den stora ödesfrågan. Eller som Kristdemokraternas Liza-Maria Norlin beskrev klimatfrågan:

En jättestor atlantångare som börjar ta in vatten längst ner där de fattiga människorna befinner sig medan de rika ländernas representanter på övre däck fortfarande inte märker någonting.

Så är det, medan en femtedel av Pakistan ligger översvämmat oroar vi oss här i Sverige för bensinpriserna. Vi kommer att minnas valet 2010 som det stora egovalet.

Kanske är det sådana tider nu, när varje grupp försöker få ut maximal egennytta just innan båten välter och sjunker till botten.

ARTIKELN HANDLAR OM