ÅSIKT

Köttätande växter och svenska vargar

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En sju meter stor köttätande växt har upptäckts i Mekong-området i Sydostasien. På Världsnaturfondens hemsida kan man ladda ner en bild av den knallröda växten.

Det är klart att ingen har missat den. Men det är först nu den registreras, när den hotas av skogsskövlingen längs Mekongfloden. Den köttätande växten finns med i Världsnaturfondens rapport om 145 nya arter som påträffats i området längs floden som flyter genom Kambodja, Laos, Burma, Thailand, Vietnam samt den sydkinesiska provinsen Yunnan.

Det handlar om de nya turistländerna. Västvärldens backpackers letar ständigt efter orörda miljöer, men med turismen följer exploatering. Befolkningen hugger ner träd för att bygga välstånd och då drar turisterna vidare till andra länder på jakt efter nya vita stränder och orörd natur.

På senare år har Afrika blivit ett sådant allt populärare resmål. Många åker till Sydafrika och de stora naturreservaten längre norrut. En av de mest kända nationalparkerna är Serengeti i Tanzania. Området fick länge vara helt orört då tsetseflugan spred sömnsjuka där.

Numera är Serengeti ett turistmål, upptaget på Unescos världsarvslista. Här finns fortfarande lejon, hyenor, giraffer, elefanter, zebror samt miljoner gnuer och gaseller. Men de hotas nu av en ekologisk katastrof, enligt 27 internationella biologer i den ansedda tidningen Nature.

Tanzanias president Jakaya Kikwete vill dra en väg rakt igenom Serengeti. Vägen skulle skära av landskapet och hindra gnuernas vandring över savannen. Upp emot en miljon gnuer riskerar därmed att försvinna för att lämna lejon och hyenor utan mat.

En hållbar utveckling handlar om att freda Asiens urskogar och att i Tanzania dra vägen söder om Serengeti. Men att enas om en hållbar utveckling är ingen enkel sak, vare sig i länder som behöver tillväxt för att mätta befolkningen eller i länder som Sverige.

I jakt på trygghet byggde vi ett folkhem där inga rovdjur skulle få hota våra djur. Till slut var vargen nästan utrotad. Nu kommer myndigheterna att sätta ut 20 nya vargar runt om i Sverige för att säkra stammen. Utplaceringen förbereds just nu.

Då måste även svenskarna enas för en livskraftig rovdjursstam.

Eva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM