ÅSIKT

Borgs pengar kan betvinga stormen

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sverige har redan frusit till is.

I Västsverige var vissa vägar i går helt ofarbara, skolskjutsar ställdes in och i både Malmö och Mellerud var skolor stängda på grund av kyla och snö.

Flygen ställdes in på Kastrup och Sturup. Tågtrafiken var och är för evig försenad. I Glumslövs backar fördrev luttrade tågpassagerare några gårdagstimmar med julmusik och kaffe. Det är lika bra att ge upp.

Vi har februariväder redan i november.

– Men det skulle ju bli varmare, som en kollega sa till mig på morgonmötet.

Nja, klimatförändringen har aldrig lovat eviga somrar. Snarare kommer vädret att bli mer opålitligt. Kyla, snöstormar, orkaner, översvämningar, jordskred, torka, ökenspridning och skogsbränder.

Det svenska snökaoset ger oss bara en föraning om vad vi har att vänta om ingenting görs för att minska utsläppen. Hoppet ställs till Cancún där 15 000 klimatförhandlare just nu samlas i 30-gradig värme.

Förväntningarna på klimatmötet är dock lågt ställda. Den rika världen anser att utvecklingsländer som Kina måste minska sina utsläpp, medan Kina anser att det är USA och den rika världen som orsakat problemen.

Miljöminister Andreas Carlgren kommer att agera som vilken annat feg i-landsminister som helst. Han vill lägga utsläppsminskningarna i u-länderna, men där missar han en möjlighet.

Sverige har alltid varit ett progressivt miljöland.

Det är nu vi kan föregå med gott exempel. Med hjälp av Anders Borgs växande pengahög kan vi börja betvinga stormen.

Enligt Riksrevisionen är de svenska järnvägarna i uselt skick. En satsning på infrastruktur skulle stärka Sveriges ekonomi och skapa jobb. En framkomlig järnväg skulle dessutom göra att fler vågar ställa bilen för att resa kollektivt.

Sverige skulle kunna gå längre än så. Nya och moderna kollektiva lösningar skulle minska bilberoendet och koldioxidutsläppen. Höghastighetståg skulle ersätta flyget och i storstäderna skulle nya kollektiva lösningar kunna minska bilköerna.

Sverige som brukade vara så kaxigt har alla möjligheter att komma igen som ett ledande miljöland. Det är bråttom, ovädret är redan över oss, men det är aldrig för sent att investera i framtiden.

ARTIKELN HANDLAR OM