ÅSIKT

Våld och sexism är inget för unga hjältar

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Runt två miljoner svenskar tittade på den tv-sända Idrottsgalan i går kväll. Glitter och glamour, bakom galan står Idrottsakademin och i den sitter varenda gammal avdankad idrottsstjärna Sverige kan uppbringa. Björn Borg, Stig Blomqvist, Jane Cederqvist och Ingemar Stenmark är bara några av de gamla legendarerna.

I går var det deras tur att dela ut ­priser till nästa generation idrottare när Therese Alshammar, Marcus Hellner och de andra belönades för sina in­satser.

Det blir många stora ord så fort det h­andlar om idrott. I vilken annan bransch pratar man så mycket om hjältar och dåd som där?

Idrotten sägs dessutom fostra nästa generation, och vilken annan mång­miljardbransch brukar anses som – samhällsdanande?

Men kanske är det i baksmällan av ­galan vi kan lyfta just samhällsansvaret, för i Huddinge hetsas elvaåriga hockeyspelare att ge sig på varandra på isen. När tränaren blåser i pipan släpper pojkarna sina klubbor och bankar ner varandra på isen.

– Det är bra för bål och ryggmuskulatur, säger tränaren Stefan Lindström, som menar att övningen är hämtad från Kanada.

I Ängelholm hade tränaren av pojk­laget i innebandy hittat sin tränings­metod i en amerikansk film. Träningen byggde på tre försvarsspel: Petra, Jennifer och Sofia som ska hanteras lite ­olika. ”I sängen kan du riva sönder hennes kläder och smiska henne på ­rumpan.”

Många svenska ungdomar tillbringar lika mycket tid på träningen som i skolan. Samhället pumpar in miljarder i svensk idrott.

Samhället måste ställa krav på idrotten, och de gamla idrottshjältarna får gärna hjälpa till för nu handlar det om att fostra ytterligare en generation idrottshjältar.