ÅSIKT

Lurade bärplockare måste bli fråga i EU

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Först gick Stora Enso ut och bjöd in bärplockarna.

Tillsammans med markägaren Bergvik Skog, Tierps kommun och polisen välkomnade företaget bärplockarna att komma och tälta i Mehedeby. Aftonbladet kan i dag avslöja att inbjudan översattes till bulgariska och rumänska och skickades i väg tillsammans med några enkla förhållnings­order om eldning och sophantering.

Nu skulle det bli ordning på årets bärplockning.

Men i stället för förväntade 50-talet bärplockare kom det snarare 500.

Och då ville Stora Enso kasta ut sina gäster.

De blev för många, de kom för tidigt och bären var för få. Många av bärplockarna vittnar dessutom om att en människohandlare tog dem till Sverige. De skulle tjäna en årslön på bara några månader och i arbetslöshetens Europa var ett sådant lockbete säkert oemotståndligt.

De lurades till Sverige, men fick ingenting.

Så behandlas arbetskraften i Europa. Bjuds in och kastas ut. Blir en lönsam vara för den grova brottsligheten medan arbetsmarknadsminister Hillevi Engström hellre har semester. Det där får någon annan lösa. Arbetsmiljöverket eller facket ...

Om hon i stället orkat sig ner till Humlegården i går hade hon kunnat se hela vidden av EU-problematiken.

Urfattiga bärplockare som tagit sig ända till Stockholm för att vädja till sin ambassadör om en resa hem. I går samlades de i ett hörn av den fashionabla parken och mellan dem trippade långbenta Östermalmsmammor i shorts.

På kaféerna runt Humlegården kostar en latte mer än vad en bärplockare kan tjäna under en hel vecka. Men Sverige är en del av EU och EU går just nu genom sin värsta kris. Urfattiga och arbetslösa EU-medborgare ska inte kunna luras och utnyttjas av cyniska människohandlare.

Det är en fråga som den svenska arbetsmarknadsministern faktiskt själv kan ta upp i EU.

ARTIKELN HANDLAR OM