ÅSIKT

Centerpartiet och det magiska ordet

LEDARE

Minns ni Mary Poppins magiska ord supercalifragilisticexpialidocious?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hon använde det för att ta sig ur svåra situationer.

Centerpartiet har haft sitt eget magiska ord: supermiljöbilspremien. När de andra i alliansen drivit igenom storskaliga ­motorvägsprojekt har centerpartisterna kunnat ta till sitt magiska ord. Som när Andreas Carlgren var miljöminister och skulle försvara Förbifart Stockholm.

– Supermiljöbilspremien, sa han. ­Lösningen är fler och bättre miljöbilar.

Annie Lööf backade upp honom:

– Vi ska jaga utsläppen och inte ­bilisterna. Sveriges mål är att ha en helt fossil­oberoende fordonsflotta 2030.

Supermiljöbilspremien infördes vid årsskiftet och nu har Dagens Nyheter låtit Transportstyrelsen ta fram statistik över det första halvåret. Regeringen har avsatt 200 miljoner kronor, vilket skulle innebära att 5 000 bilköpare skulle få vardera 40 000 kronor.

Hittills har 96 premier betalats ut.

16 av dem har gått till privatpersoner.

Den magiska satsningen fungerade inte därför att regeringen valde att satsa på dyra elbilar. En supermiljöbil kostar över 300 000 kronor och då spelar bidraget på 40 000 kronor sannolikt väldigt liten roll. Bilen blir ändå för dyr.

I Sverige rullar i dag 4,5 miljoner bilar. Det säger sig självt att regeringen och Centerpartiet aldrig kommer att nå sitt mål till 2030. Regeringen måste ge ­bonus till alla bilar med lågt koldioxidutsläpp. Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet har förslag som innebär bonus till snåla bilar och skatt på energi­slukande fordon.

Till det borde regeringen satsa på kollektiv trafik. Tåg, tunnelbana och buss. Det går inte att trolla bort klimatproblemen.