ÅSIKT

Stockholm ska alltid vara värst

Foto: COLOURBOX
MER I PLÅNBOKEN... Men inte så många kollegor. Undersköterskor används ofta som exempel när moderaterna i Stockholm pratar om skattesänkningar. Trots att de nu tjänar ett par kronor extra varje månad så har inget gjorts för att förbättra deras arbetsmiljö.
LEDARE

12 OKTOBER 2012. Äldrevården

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I Stockholm sänker man skatten med 15 öre per hundralapp. Efter sex moderata år har en ­undersköterska därmed fått två tusen mer om året, konstaterar moderate finansborgarrådet Sten Nordin generöst.

Han lånar Reinfeldts undersköterska för sådan är ju den moderata retoriken. Även om det är direktörerna på Strandvägen som tjänar mest på en skattesänkning i Stockholm så är det undersköterskan som får bli det moderata exemplet.

Så låt oss då stanna vid henne (för hon är ju oftast en hon).

14 personer på 4 timmar

Undersköterskan i Stockholm kan arbeta i hemtjänsten. Det är hon som måste hinna med 14 äldre personer på fyra timmar. Som i rasande takt får fixa middag, medicin, kvälls­hygien, toabesök eller nya blöjor innan det är dags att skynda till nästa besök.

Hemtjänsten i Stockholm rankas på 275:e plats av de äldre brukarna. Tiden hos varje gammal storstadsbo är mycket knapp.

Undersköterskan kan också arbeta på något av äldreboendena i staden. Det har gått exakt ett år sedan Caremaskandalen avslöjades i all sin misär. Då var det Dagens Nyheter som publicerade flera artiklar om allvarliga missförhållanden på äldreboendet Koppargården i Vällingby. Få anställda hade ansvar för många gamla. Vanvård och dödsfall som kunde ha undvikits. De anställda vädjade om hjälp.

Inte mer pengar

Hjälpen kom så småningom. I dag drivs Koppargården åter i kommunal regi, men frågan är om det spelar någon roll. ”Ni ska inte tro att det blir mer pengar bara för att kommunen tar över”, som äldreomsorgschefen sa till de anhöriga enligt DN.

I årets budget får hemtjänsten i Stockholm ett tillskott på 113 miljoner kronor. Äldreboendena får 74 miljoner, men ­samtidigt ska äldrevården ­effektiviseras och måste därmed spara – 74 miljoner.

Det blir sannolikt som äldrechefen sa – inga mer pengar till Koppargården.

Sänker skatten i stället

I stället väljer finansborgarrådet Sten Nordin att använda 300 miljoner till att sänka skatten. Han pratar om undersköterskans skattesänkning som om den skulle vara en tröst. Hon ska givetvis ha en rejäl lön, men också en anständig arbetsmiljö och för att vi ska ha råd med båda­dera kan inte skatten sänkas i Stockholm.

Stockholm behöver inte alltid vara värst. För en stad som går så bra räcker det med att ­vara bäst.