ÅSIKT

Utnyttjad av Wikileaks – förnedrad av militären

Foto: AP
I dag får Bradley Manning tala inför domstol.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Julian Assange har beskrivit honom som en hjälte. Men Bradley Manning är mannen som utnyttjades av Wikileaks för att sedan förnedras, fängslas och torteras av den amerikanska militären.

Om ett par veckor fyller han 25, men han har suttit inspärrad utan rättegång sedan i maj 2010. I dag får han för första gången framträda inför militärdomstolen i Maryland.

Han anklagas för att ha läckt hundratusentals hemligstämplade dokument till Wikileaks. Han riskerar livstids fängelse, men hoppas nu att han få till stånd en uppgörelse som innebär att han slipper en regelrätt rättegång.

Avslöjade förbrytarna – fängslas

Bradley Manning står inte åtalad för att han skadat någon människa, däremot för att han har läckt ut en film som visar hur en amerikansk helikopterbesättning filmar samtidigt som den skjuter mot civila och journalister. Som Jan Guillou formulerat det: "Krigsförbrytelserna spelades in av krigsförbrytarna själva."

Men det var Bradley Manning som avslöjade förbrytarna och därför var det han som fängslades.

Han har torterats, förvarats naken i en isoleringscell, hindrats från att sova. Den amerikanska krigsmakten har statuerat exempel: så här går det för den som skvallrar.

Hade inte råd med studier

Många jämför fallet Manning med Daniel Ellsberg som på 70-talet läckte information om Vietnamkriget och då ställdes inför rätta. Med stor hjälp från omvärlden friades han så småningom och nu har han engagerat sig i fallet Manning.

– Helikopterbesättningen sköt mot försvarslösa civila... det var mord. Det var krigsbrottet.

Bradley Manning var en vanlig hacker. Han var duktig på datorer och ville studera vidare. Eftersom han inte hade råd att gå på vanligt universitet blev militären hans väg vidare. Men han for illa i Irak, han bröt ihop och bestämde sig för att berätta för resten av världen.

Wikileaks publicerade materialet med det är Bradley Manning som nu riskerar livstids fängelse. Assange och hans advokater har fullt upp med att hålla sig undan frågorna från den svenska polisen.

ARTIKELN HANDLAR OM